Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Academia Europeană de Film și-a desemnat câștigătorii pentru anul 2021
34th european film awards

Academia Europeană de Film și-a desemnat câștigătorii pentru anul 2021

Lungmetrajul „Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?” (co-producţie B​osnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia și Turcia) a fost ales, la gala premiilor EFA, filmul european al anului 2021 și s-a impus și la categoriile regizor european și actriță europeană (Jasna Duričić).

Câștigătorii celei de-a 34-a ediții a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA) au fost aleși, prin vot online, de cei peste 4.200 de membri. Ei au fost anunțați, de la Berlin, în cadrul unei ceremonii în format hibrid, găzduite de actrița și scriitoarea Annabelle Mandeng.

„Quo vadis, Aida?” prezintă viaţa unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi, de către unităţi ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Aida este translator ONU când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, iar familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU.

Producția a fost, între altele, nominalizată la categoria cel mai bun lungmetraj internațional a premiilor Oscar 2021.

Filmul norvegian „Ninjababy”, regizat de Yngvild Sve Flikke, a fost ales „comedia europeană” a anului. În centrul poveștii se află tânăra Rakel, care află că este însărcinată în urma unei aventuri. Nu și-a dorit vreodată să fie mamă și reacționează cu furie frustrare.

Premiul acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a revenit peliculei „Promising Young Woman”, lungmetraj regizat de actrița engleză Emerald Fennell, premiată cu Oscar pentru scenariul acestui film.

Carey Mulligan joacă rolul unei tinere care se confruntă cu traumele trecutului şi încearcă să îşi facă dreptate.

„Flee”, regizat de danezul Jonas Poher Rasmussen, a fost votat documentarul european al anului, animația europeană a anului și a primit și premiul studenților europeni.

Filmul urmăreşte povestea adevărată a călătoriei unui refugiat în Danemarca şi a secretelor pe care le ţine de decenii.

Documentarul este propunerea Danemarcei pentru nominalizare la Oscar.

„Nanu Tudor”, regizat de Olga Lucovnicova, a fost votat scurtmetrajul european al anului.

„The Father” a fost desemnat câștigător la două categorii ale premiilor EFA – actor european (Anthony Hopkins) și scenarist european (Florian Zeller și Christopher Hampton).

Crystel Fournier a primit premiul pentru imaginea filmului „Great Freedom”, premiat și pentru coloana sonoră compusă de Nils Petter Molvaer și Peter Brotzmann.

Pentru montaj, a fost premiat Mukharam Kabulova („Unclenching the Fists”).

Premiul pentru scenografie i-a revenit lui Marton Agh („Natural Light”), în timp ce Michael O’Connor („Ammonite”) a fost premiat pentru costume.

Flore Masson, Olivier Afonso și Antoine Mancini au fost premiați pentru machiaj și coafură, pentru filmul francez „Titane”.

Gisle Tveito și Gustaf Berger s-au impus la categoria sunet, pentru „The Innocents”, iar Peter Hjorth și Fredrik Nord, la categoria efecte vizuale pentru „Lamb”.

Producătoarea Maria Hakerhovd a primit Eurimages Co-production Award, iar cineastul Steve McQueen, trofeul European Innovation Storytelling pentru „Small Axe”.

Scenarista și regizoarea maghiară Marta Mészáros a fost distinsă cu premiul pentru întreaga activitate, iar regizoarea daneză Susanne Bier, cunoscută pentru filmul „Hævnen”, premiat cu Oscar și un Glob de Aur în 2011, a fost recompensată cu trofeul onorific „European Achievement in World Cinema”.

Credit foto: EFA