Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Actorul Luciano Rosso, de la Avignon la Sibiu, de pe YouTube pe scena Teatrului Gong
luciano rosso

Actorul Luciano Rosso, de la Avignon la Sibiu, de pe YouTube pe scena Teatrului Gong

Primul spectacol invitat în stagiunea 2022 – 2023 a Teatrului Gong din Sibiu îl are protagonist pe actorul Luciano Rosso, care va prezenta cea mai nouă producție a sa – „Apocalipsync”. Spectacolul va fi prezentat joi, 15 septembrie, și vineri, 16 septembrie, de la ora 19:00.

Cu mai mult de o mie de reprezentații susținute în douăzeci de țări din întreaga lume, dar și un succes răsunător pe YouTube, cu milioane de vizualizări, Luciano Rosso revine pe scena Gong, după ce a participat la ediția din 2019 a Festivalului Tânăr de la Sibiu.

Artistul de origine argentiniană propune acum un one-man show creat în primul an de pandemie ca un colaj de personaje extravagante, pornind de la Mozart și până la Mariah Carey, într-o confruntare cu izolarea și invazia tehnologiei în viața de zi cu zi.

Acrobație, pantomimă și dans

„Apocalipsync” a avut premiera teatrală la Avignon, în 2021, și propune o introspecție asupra intimității și vulnerabilității actorului, într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie și social media. Spectacolul se constituie din zece scene antrenante ce îi permit lui Luciano Rosso să preia scena complet, într-un adevărat tur de forță care reunește peste 40 de personaje.

Actorul rămâne fidel unui teatru fizic ce combină acrobația, pantomima și dansul, explorând dualitatea dintre personaj și psihicul său, dintre interpret și corpul său, dintre om și spiritualitatea sa.

Spectacolul, pregătit împreună cu María Saccone, are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat copiilor cu vârste sub 10 ani.

Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului sau online, prin teatrulgong.ro. Prețul unui bilet este de 24 de lei, tarif unic nerambursabil.

Cine este Luciano Rosso

Luciano Rosso este dansator, actor, regizor și coregraf, cu studii în stilurile de dans clasic, contemporan, african, jazz și hip-hop. S-a format ca actor învățând de la Osqui Guzmán, Daniel Casablanca, Hermes Gaido și Paco Redondo. A urmat cursuri de canto cu Magdalena Fleitas, Alberto Alonso și Tom Viano, iar la percuție a lucrat cu Santiago Albin, Gabriel Spiller și María Zoppi. S-a alăturat companiei Nandayure, sub conducerea Analíei González, ca dansator, actor și coregraf. În 2001, a început colaborarea cu renumitul grup de percuție El Choque Urbano, făcând parte din Fabricando Sonidos și La Nave.

Cu aceste două spectacole a realizat un turneu de trei ani în Argentina și alte țări din America de Sud. Au mai fost programate reprezentații și în Olanda, Coreea de Sud și Siria. În 2009, a jucat „Urraka”, spectacol de percuție cu obiecte, dar și „Un Poyo Rojo”, teatru fizic. În 2020, în timpul izolării, Luciano Rosso și Miguel Israilevich au creat spectacolul online „APOCALIPSYNC_” la domiciliul lor. Împreună cu María Saccone, cei doi au pregătit versiunea scenică a acestui one-man show pentru a-l prezenta în premieră la Festivalul de la Avignon (Franța), în 2021, în afara competiției.

Cine este María Saccone

María Saccone a obținut o diplomă în Antropologie socială și culturală la Universitatea Națională din San Martín, cu specializarea în Management cultural și politici culturale. A studiat regia de teatru la Universitatea din Palermo unde a obținut o bursă completă, dar nu a încheiat aceste studii. Și-a dezvoltat cunoștințele în domeniul teatrului cu Rody Bernárdez, Sergio Lobo, Antonio Bax, Hermes Gaido și Pablo Ragoni. A studiat tehnicile de clovnerie cu Martín Álvarez și Tato Villanueva, precum și expresia corporală, cu Luciano Rosso și Andrés Cárdenas.

A participat la diferite spectacole în calitate de interpretă, co-regizoare și regizoare. Lucrează ca producător de evenimente de amploare, colaborând cu diferite companii de producție precum Ozono Productions, Fuerza Bruta și Zenzei Producciones. A luat parte, printre altele, la evenimente precum Ventana Sur 2019, inaugurarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret din 2018 și Festivalul Buena Vibra. A mai colaborat și cu numeroase centre de cultură naționale, făcând parte din echipa de organizare a unor evenimente precum Noaptea Muzeelor, Festivalul Emergent, Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul Internațional de Tango. În prezent, lucrează cu Luciano Rosso la „APOCALIPSYNC_”, pregătind versiunea scenică a acestui spectacol.