Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Arheologii au descoperit cele mai vechi arme create în America, extinzând cronologia invențiilor umane
artefacte, oregon state university

Arheologii au descoperit cele mai vechi arme create în America, extinzând cronologia invențiilor umane

Arheologii au descoperit la situl de excavare Cooper’s Field din vestul statului Idaho 14 vârfuri de proiectile cu tijă ce datează din urmă cu 13.200 – 16.000 de ani.

Vârfurile „ascuțite ca o lamă de ras” au dimensiuni cuprinse între aproximativ o jumătate de centimetru și 5 cm lungime. De asemenea, sunt cu 2.3000 de ani mai vechi decât cele găsite anterior în zonă, ceea ce le face să fie cele mai vechi găsite vreodată în America.

Într-o lucrare de cercetare privind descoperirile a fost precizat că descoperirea a inclus și alte unelte din piatră, fragmente de oase de animale și „cantități substanțiale de resturi litice” (care se găsesc de obicei în zonele în care sunt produse unelte din piatră), oferind detalii suplimentare despre modul în care oamenii timpurii din Pacific Northwest au produs și folosit arme din piatră pentru a vâna animale. Documentul de cercetare descrie și modul în care schimbările gheții i-au adus pe oamenii antici pe râul Columbia și, în cele din urmă, în locația Cooper’s Ferry.

„Aceste dovezi extind foarte mult perioada de timp în care tehnologia vârfurilor cu tijă a apărut în America”, au declarat autorii cercetării în raportul lor publicat în revista Science Advances, citează artnews.com.

Mai mult de 65.000 de obiecte descoperite la Cooper’s Field

Studiul privind armele de piatră a fost condus de Loren Davis, profesor de antropologie la Oregon State University, Corvallis. Pe lângă vechimea lor notabilă, lucrarea a menționat că vârfurile cu tijă de la Cooper’s Field sunt similare cu cele găsite în Hokkaido, Japonia, care datează de 16.000 – 20.000 de ani.

Davis a declarat că prezența lor adaugă detalii suplimentare la ipoteza că oamenii din perioada Epocii Glaciare localizați în Asia de Nord-Est și America de Nord au împărtășit legături genetice și culturale timpurii. Prezența lor în Idaho adaugă mai multe detalii la ipoteza că există legături genetice și culturale timpurii între popoarele din perioada glaciară din Asia de Nord-Est și America de Nord.

Arheologii au descoperit uneltele de piatră în timpul săpăturilor de vară la situl Cooper’s Ferry, între 2012 și 2017.

În trecut, Davis și colegii săi de cercetare au anunțat că au descoperit un focar vechi de 14.200 de ani și o zonă de prelucrare a alimentelor care conținea rămășițele unui cal dispărut. Potrivit Oregon State University, arheologii au găsit în total peste 65.000 de obiecte la Cooper’s Field.