Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Artă rupestră veche de 8.200 de ani, identificată într-o peșteră din Patagonia
patagonia, argentina, pestera, arta rupestra

Artă rupestră veche de 8.200 de ani, identificată într-o peșteră din Patagonia

Artă rupestră veche de 8.200 de ani a fost indentificată într-o peșteră izolată din Patagonia argentiniană, acesta fiind unul dintre primele exemple cunoscute de artă rupestră din regiune.

Situl Cueva Huenul 1 conține aproximativ 900 de picturi ale unor figuri umane, animale și desene abstracte. Un model misterios asemănător unui pieptene a fost realizat cu aproximativ 8.200 de ani în urmă, conform unui studiu publicat recent în Science Advances.
Anterior, era considerat că arta rupestră a fost realizată în ultimele câteva mii de ani.

Același desen a fost recreat în peșteri în pigment negru timp de mii de ani. Este posibil ca el să fi fost folosit pentru a comunica în timpul schimbărilor climatice.

Primii oameni au ajuns în Patagonia, regiune aflată în extremitatea sudică a Americii de Sud, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani. După două mii de ani, regiunea a devenit din ce în ce mai aridă, condițiile de trai în această zonă fiind tot mai dificile. Înregistrările arheologice din peșteră sugerează că situl a fost abandonat în această perioadă.

Vechimea picturilor a fost confirmată cu ajutorul datării cu radiocarbon. Arheologii au descoperit și că pigmentul negru a fost realizat din lemn carbonizat provenit de la tufișuri sau cactuși arși.

Cu o vechime de 3.000 de ani, este posibil ca motivul pieptenilor să fi păstrat amintirile colective și tradițiile orale ale locuitorilor. În timp ce acum servește ca o înregistrare a modului în care oamenii au abordat provocările anterioare ale schimbărilor climatice, semnificația și scopul motivului rămân neclare.

Imagine: fotografie originală și amplificare digitală a ansamblului de artă rupestră / Guadalupe Romero Villanueva