Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Aspecte ale economiilor femeilor în diferite spații, într-o instalație la /SAC @ Malmaison și la HEI
women at work

Aspecte ale economiilor femeilor în diferite spații, într-o instalație la /SAC @ Malmaison și la HEI

„Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities” este o instalație video creată de artistele Simona Deaconescu (Ro) și Flor Firvida Martin (Arg/Mex). Aceasta reunește povești, profesii și mișcări ale unor femei din Mexic și România care lucrează în profesii în care corpul lor este sursa principală de venit.

Printr-o serie de interviuri realizate în ambele țări, cu participare a 11 femei, „Women at Work” împărtășește o convergență de experiențe, corpuri, timpuri și spații. O dansatoare twerk și o asistentă socială, o ipsosară, o antrenoare de baschet, o artistă de performance care practică arta de a lega cu sfori, o tămăduitoare doula, o luptătoare de lucha libre, o croitoreasă și bucătăreasă transgender, o lucrătoare sexuală, o funcționară publică la care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, o lucrătoare într-o fabrică de făcut geamuri, o dansatoare profesionistă care practică dansul la bară sportiv și dans contemporan fac parte din acest tablou complex. „Cat câștigi? Cât ți-ar plăcea să câștigi? Cum este să-ți faci job-ul ca femeie? Cum e să faci asta în orașul tău? Ai vrea să faci ceva diferit? Cum te simți în corpul tău când îl performezi?“ sunt câteva din întrebările explorate.

„Women at Work” abordează coregrafia muncii, aspecte ale economiilor femeilor în diferite spații, reflecții despre ce înseamnă să fii femeie, despre cerințele, așteptările, dorințele, afecțiunile și violența pe care femeile le experimentează, precum și despre comunitățile, îngrijirea și legăturile pe care acestea le realizează.

Instalația va fi prezentată la București, în perioada 26-29 octombrie, în spațiul /SAC @ Malmaison și la Timișoara, în perioada 2-5 noiembrie, la HEI – House of European Institutes din Cetatea Bastion, în cadrul Festivalului de Arte Performative Timișoara.

În fiecare zi, între orele 19:00 și 20:00, artistele vor avea câte o intervenție în instalație sub forma unui performative reading.

„Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities” face parte din proiectul „Readings of female corporalities” și este o coproducție Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului ARPAS – Centrul Cultural German Timișoara prin Festivalul de Arte Performative Timișoara cuprins în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Producție realizată cu sprijinul Centrului Național al Dansului București. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.