Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Berlinala 2023, dominată de documentare. Filmul românesc „Între revoluții”, în palmares
golden,bear,attends,press,conference,after,winning,the,golden,bear

Berlinala 2023, dominată de documentare. Filmul românesc „Între revoluții”, în palmares

„On the Adamant/ Sur l’Adamant”, un documentar al regizorului francez Nicolas Philibert care oferă o privire intimă asupra pacienților și îngrijitorilor dintr-un centru de sănătate mintală situat pe malul Senei, în inima Parisului, a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023.

Pentru cel de-al 11-lea lungmetraj al său, Philibert, în vârstă de 72 de ani, a petrecut luni întregi la bordul unei barje ancorate pe Sena, în Paris, făcând o cronică a unui centru de îngrijire a sănătății mintale care se ocupă în mod special de nevoile creative ale pacienților săi. Documentarul său explorează probleme legate de creativitate și artă, de sănătate mintală și nebunie, dar face acest lucru fără a aplica etichete sau distincții clare.

Sofía Otero, care joacă rolul unei fetițe de 8 ani care începe tranziția în filmul „20.000 de specii de albine” al lui Estibaliz Urresola Solaguren, a devenit cea mai tânără câștigătoare din istorie a Ursului de Argint al Festivalului Internațional de Film de la Berlin pentru cel mai bun rol principal.

Veteranul cineast francez Philippe Garrel a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Berlin pentru „The Plough/ Le grand chariot”, o dramă de familie în care copiii lui Garrel joacă rolul a trei frați care sunt poate ultima generație dintr-o familie de păpușari. Garrel și-a dedicat premiul regretatului regizor franco-elvețian Jean-Luc Godard.

Marele Premiu al juriului a fost acordat filmului „Afire” al regizorului german Christian Petzold, o tragicomedie despre patru tineri care locuiesc într-o casă de vacanță pe coasta baltică și care sunt amenințați de un incendiu de pădure.

Premiul juriului a fost acordat filmului „Bad Living/ Mal viver”, de João Canijo, un film franco-portughez despre conflictele dintre cinci femei care conduc un vechi hotel.

Actrița trans germană Thea Ehre a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar, în filmul polițist și romantic transgender „Till the End of the Night”, de Christoph Hochhäusler.

Berlinala a fost primul mare festival de film care a introdus premii de interpretare neutre din punct de vedere al genului și acordă un singur premiu pentru cel mai bun rol principal și unul pentru cel mai bun rol secundar.

„Music”, de Angela Schanelec, o reimaginare modernă a mitului lui Oedip, povestit aproape în întregime fără dialog, a fost câștigătorul surpriză al premiului pentru cel mai bun scenariu.

Hélène Louvart a primit Ursul de Argint pentru contribuție artistică remarcabilă, pentru imaginea filmul de debut în lungmetraj al lui Giacomo Abbruzzese, „Disco Boy”.

Premiul juriului Berlinalei pentru scurtmetraj, a fost acordat regizorilor Matthew Thorne și Derik Lynch pentru drama australiană „Dipped in Black”. Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat filmului „Les chenilles” al regizorilor libanezi Michelle și Noel Keserwany.

Premiile secțiunii Encounters și distincțiile FIPRESCI

Regizoarea Tatiana Huezo, stabilită în Mexic, a obținut cu „The Echo” două distincții – premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Encounters a Berlinalei și premiul pentru cel mai bun documentar. Filmul vorbește despre familiile care trăiesc într-un sat izolat din nordul Mexicului. Premiul pentru documentar este însoțit de un premiu în bani în valoare de 40.000 de euro, împărțit între regizorul și producătorii filmului.

Juriul Encounters, care a ales cele mai bune filme din secțiunea dedicată cinematografiei experimentale, a acordat premiul special ex aequo filmelor „Orlando, My Political Biography” al scriitorului trans devenit regizor Paul B. Preciado și „Samsara” al regizorului spaniol Lois Patiño. Filmul „Orlando” folosește romanul clasic „Orlando: A Biography” al Virginiei Woolf din 1928 pentru a comenta problemele actuale legate de gen și corp. „Samsara”, a cărui acțiune se petrece în Laos, urmărește adolescenți care trăiesc și studiază împreună în templele budiste.

Filmul „Here” al lui Bas Devos a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film în secțiunea Encounters. Drama romantică urmărește un muncitor în construcții și un om de știință ale căror drumuri se intersectează și ei încep să se ajute reciproc. Anterior, „Here” a câștigat premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film proiectat în secțiunea festivalului.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, însoțit de o bursă de 50.000 de euro, a fost acordat dramei austro-argentiniene „The Klezmer Project” a regizorilor Leandro Koch și Paloma Schachmann, care a fost proiectat în cadrul programului Encounters.

Federația Internațională a Criticilor de Film a acordat premii și în secțiunile Competiție – „The Survival of Kindness”, de Rolf de Heer, Panorama – „Stille Liv”, de Malene Choi, și Forum – documentarul „Între revoluţii”, de Vlad Petri.

„Între revoluții” este o producție România, Croația, Qatar, Iran. Filmul prezintă o corespondență semi-ficțională între două femei. Una dintre ele merge în Iran în 1979 pentru a-l da jos pe Șah, cealaltă trăiește anii grei ai României lui Ceaușescu. Biografiile lor se desfășoară în paralel prin intermediul imaginilor din viața de zi cu zi și al videogramelor revoluției.

România a mai fost reprezentată la Berlin, tot în secțiunea Forum, de drama suprarealistă „Mammalia”, regizată de Sebastian Mihăilescu.

Președinta juriului Berlinale, Kristen Stewart, și juriul format din cinci femei și doi bărbați au ales câștigătorii Ursului de Aur și Ursului de Argint din acest an din cele 19 filme aflate în competiție. Alături de Stewart, juriul internațional al Berlinalei a fost alcătuit din actrița iraniano-franceză Golshifteh Farahani, regizorul român Radu Jude, regizoarea spaniolă Carla Simón, regizorul din Hong Kong Johnnie To, regizoarea germană Valeska Grisebach și regizoarea și producătoarea americană Francine Maisler, directoare de casting și producătoare.

Cea de-a 73-a ediție a Berlinalei a avut loc între 16 și 26 februarie 2023. Trofeul Ursul de Aur onorific a fost acordat anul acesta cineastului Steven Spielberg pentru întreaga sa carieră.