Bogdan Ghiu participă la festivalul Primăvara Poeților din Luxemburg
Poetul Bogdan Ghiu participă, în perioada 22 – 24 aprilie, la festivalul Primăvara Poeților, proiect cultural gestionat de Centrul Cultural al Abaţiei Neumünster, anunță Institutul Cultural Român de la Bruxelles.
Proiectul a fost lansat în 2008 şi se desfăşoară anual cu sprijinul direct al Ministerului Culturii din Luxemburg şi cu participarea ambasadelor şi Institutelor Culturale acreditate în Luxemburg.
Timp de trei zile, vor avea loc întâlniri, lecturi și schimburi de opinie, dar și concerte. Potrivit site-ului evenimentului, anul acesta vor participa „voci mari poetice și voci noi din toată Europa”.
Ediţia din 2022 se va desfăşura după un program similar celor precedente, dar evenimentul central va avea loc la Esch-sur-Alzette, oraş care este Capitală Europeană a Culturii 2022.
Au confirmat participarea scriitori din Austria, Franţa, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Portugalia, România, Spania şi Ungaria.
Festivalul sărbătorește multilingvismul, aduce poezie din mai multe țări ale Europei, în cât mai multe limbi posibil, la Luxemburg, având ca scop promovarea poeziei contemporane europene. Ediția 2022 este o ediție aniversară și are ca temă „l’éphémère”.
Cine este Bogdan Ghiu
Bogdan Ghiu (n. 1958, București) este poet, eseist (literatură, filosofie, media, arhitectură și urbanism, artă contemporană), traducător și teoretician al traducerii, jurnalist, realizator radio-tv român.
Este membru al Generației 80 și fost membru al Cenaclului de Luni, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al comitetului de conducere al PEN Club România (responsabil „Traducere și Drepturi Lingvistice”), al ATLAS (Association pour la Promotion de la Traduction Littéraire, Franța) și ARTLIT (Asociația Traducătorilor Literari din România).
A primit însemnele de Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” acordat de Președinția României. În prezent, scrie pentru diverse site-uri și reviste de specialitate.
Bogdan Ghiu a publicat, din 1982 și până în prezent, în diverse antologii, volume colective și individuale.
Credit foto: Institutul Cultural Român