Bookfest – Mai mult de 500 de evenimente cu acces gratuit, timp de 5 zile la București
Târgul de carte Bookfest începe pe 1 iunie și programul său este un complex, cu mai mult de 500 de evenimente cu acces gratuit, dintre care peste 60, la standul Japoniei, țăra invitată de onoare, iar premiera ediției o reprezintă „Dezbaterile Bookfest”, discuții pe teme de actualitate, și un cinematograf româno-japonez.
Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, va avea loc până pe 5 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo.
Evenimentul va fi deschis oficial pe 1 iunie, la ora 12:00, la scena Arena, cu o ceremonie la care participă Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România, și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.
Mai mult de 200 de expozanți din întreaga țară și din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanțe la București vor fi prezenți până pe 5 iunie, iar peste 500 de evenimente sunt programate să aibă loc la standurile expozanților și în locurile special amenajate: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest și un stand pentru copii, Bookfest Junior.
Ediția din acest an a „Bookfestul copiilor” reunește lansări de carte și întâlniri cu autorii preferați, o serie de ateliere, expoziții de pictură cu desene inspirate din cărți, teatru și tombole.
Japonia, număr record de evenimente
Un record în ceea ce privește numărul de evenimente îl înregistrează și țara invitată de onoare, Japonia, care propune vizitatorilor peste 60 de evenimente. Este vorba despre un program complex, care le oferă iubitorilor de carte ocazia de a călători în universul artei și al culturii populare japoneze, prin participarea la o suită de evenimente: o olimpiadă de benzi desenate, ateliere de pictură în stil japonez (semn de carte), ateliere de karuta și hanafuda (cărți de joc japoneze), ateliere de caligrafie, ateliere de Origami, un atelier de Yukata (chimono de vară), completate de un spectacol de modă inspirat de chimonouri.
Programul divers al Japoniei include și o serie de evenimente dedicate specialiștilor din diverse domenii, precum ar fi traducătorii (atelier de traduceri cu accent pe expresii idiomatice și proverbe japoneze) sau fanilor celui mai dezvoltat domeniul al publishingului de carte din Țara Soarelui Răsare: manga.
Scriitori consacrați și emergenți
Noi cărți semnate de autori români și cele mai așteptate traduceri din literatura universală stau în centrul celor peste 300 de evenimente propuse de expozanți. După doi ani de absență, cititorii prezenți la Bookfest de-a lungul celor cinci zile vor avea ocazia să se reîntâlnească cu autori precum Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu, Ioana Nicolaie, Horia-Roman Patapievici, Armand Goșu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Denisa Comănescu, Andrei Oișteanu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Mihăieș, Adrian Cioroianu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, alături de nume cunoscute în domenii conexe care și-au transpus experiențele în cărți: Andreea Marin, pr. Constantin Necula, Mihai Morar, Mihaela Bilic sau Ana Maria Brânză.
De asemenea, copiii se vor putea bucura de reîntâlnirea cu autori îndrăgiți în cadrul unor evenimente interactive. Florin Bican, Alex Donovici, Cristina Andone, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Lavinia Braniște, Carmen Tiderle, Horia Corcheș și Alex Moldovan se află pe lista autorilor care participă la evenimentele dedicate copiilor și tinerilor la ediția din acest an a Bookfest.
Dezbateri și filme
Arhitectura programului de evenimente de la Bookfest 2022 reunește și o serie de dezbateri care își propun să investigheze felul în care arată lumea, la capătul a doi ani de pandemie și trei luni de război: cele trei mari „Dezbateri Bookfest”, pe teme de educație, sănătate fizică și psihică a copiilor și de geopolitică, despre cum a ajuns Rusia agresorul de astăzi.
Acestora li se adaugă discuții care își propun să îi așeze la aceeași masă pe profesioniștii lumii publishingului de carte: dialoguri între traducători și redactori, seminar cu traducători de literatura română din afara României, mese rotunde și ateliere cu graficieni, traducători, ilustratori, organizate din dorința de a avea o perspectivă cât mai fidelă asupra pieței de carte autohtone și a marilor provocările cu care se confruntă profesioniștii acesteia la mijlocul anului 2022.
Iubitorii cinema-ului se vor bucura de o ofertă bogată de filme la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest: atât filme puse la dispoziție de țara invitată, Japonia, cât și filme românești, o selecție oferită de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
Programul Bookfest 2022 poate fi consultat pe Bookfest.ro.
Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Japoniei din București. Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.