Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorul Booker Prize 2023, un roman „cutremurător și veridic”
prophet song, booker prize 2023

Câștigătorul Booker Prize 2023, un roman „cutremurător și veridic”

Autorul irlandez Paul Lynch este câștigătorul Booker Prize 2023 pentru cel de-al cincilea roman al său, „Prophet Song”, a cărui acțiune se petrece într-o Irlandă imaginară care se adâncește în tiranie. Romanul a fost descris de președintele juriului, Esi Edugyan, ca unul „cutremurător și veridic” care „surprinde neliniștile sociale și politice ale momentului nostru actual”.

Romanciera canadiană Esi Edugyan, membră a juriului, care a fost ea însăși selectată de două ori pentru premiul Booker, a declarat că decizia de a-i acorda lui Lynch premiul de 50.000 de lire sterline „nu a fost unanimă” și că a fost luată în urma unor discuții și a mai multor runde de vot.

„Prophet Song” are loc într-un Dublin alternativ. Membri ai poliției secrete nou înființate de un guvern care se îndreaptă spre totalitarism, apar la ușa microbiologului Eilish și întreabă de soțul ei, un înalt funcționar în cadrul Sindicatului profesorilor din Irlanda. În curând, acesta dispare – împreună cu alte sute de civili – iar Eilish este lăsată să aibă grijă de cei patru copii ai lor și de tatăl ei în vârstă, luptând pentru a ține familia unită în mijlocul războiului civil.

Paul Lynch, fost critic de film, s-a născut în 1977, în Limerick, a crescut în comitatul Donegal și locuiește în prezent la Dublin. Celelalte romane ale lui sunt „Beyond the Sea”, „Grace”, „The Black Snow” și „Red Sky in Morning”. El este al cincilea autor irlandez care câștigă premiul, după Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle și Anne Enright. Scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns a câștigat în 2018.

Acesta este al doilea an consecutiv în care un roman despre un conflict politic a câștigat premiul. În 2022, Shehan Karunatilaka a câștigat cu romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”, a cărui acțiune se petrece în timpul războiului civil din Sri Lanka.

Celelalte titluri preselectate pentru premiu au fost „The Bee Sting”, de Paul Murray, „Western Lane”, de Chetna Maroo, „This Other Eden”, de Paul Harding, „If I Survive You”, de Jonathan Escoffery, și „Study for Obedience”, de Sarah Bernstein.

Alături de Edugyan, în juriul de anul acesta au fost actorul Adjoa Andoh, poeta Mary Jean Chan, scriitorul și universitarul James Shapiro și actorul Robert Webb.