Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Ateliere de manga, ikebana și pictură, între cele 60 de evenimente organizate de Japonia la Bookfest
bookfest

Ateliere de manga, ikebana și pictură, între cele 60 de evenimente organizate de Japonia la Bookfest

Japonia, țară invitată de onoare la Bookfest 2022, va organiza mai mult de 60 de evenimente la târgul de carte de la București.

Amatorii de literatură niponă vor avea ocazia să se întâlnească la Bookfest cu scriitori îndrăgiți precum Yōko Tawada și Akira Mizubayashi, nume importante cu volume traduse cu succes în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, care vor lua parte la lansări de carte și sesiuni de ședințe de autografe.

Lista evenimentelor care au în centru Japonia și invitații speciali prezenți la Bookfest 2022 îl include pe scriitorul, muzicianul și jurnalistul catalan Francesc Miralles, autorul volumului „IKIGAI”, o carte esențială despre modul de viață japonez, precum și prelegeri despre profunda legătură dintre Zen și arta japoneză a tragerii cu arcul sau despre ceremonia ceaiului.

Doi autori japonezi contemporani importanți vor dialoga cu publicul Bookfest prin intermediul conexiunii online. Este vorba despre Yōko Ogawa și Hiromi Kawakami, scriitori apreciați de publicul autohton, cu romane traduse la Humanitas Fiction, respectiv Polirom.

Marii maeştri ai literaturii japoneze și cărțile lor, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima și Haruki Murakami, vor fi subiectul unor dezbateri și mese rotunde.

Manga, în sport și afaceri

O atenție specială în programul țării invitate îi este acordată tradiției manga, un subiect despre care vor fi organizate atât dezbateri, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Mircea Mureșan, organizatorul East European Comic Con, care vor analiza rolul și potențialul economic al manga din perspective noi, cum ar fi sportul și afacerile, dar și ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Pentru a marca 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, Japonia a pregătit mai multe evenimente dedicate copiilor, între care un atelier de confecționat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieții din casa respectivă să crească sănătoși – și un alt atelier de kamishibai – lectura unei povești, acompaniată de derularea unor imagini.

De asemenea, la cinematograful Bookfest (unde accesul va fi gratuit) vor fi proietate filme japoneze, realizate de regizori renumiți, precum Makoto Shinkai.

Evenimentele din sfera cultural-artistică completează programul bogat al țării invitate la Bookfest 2022. O ofertă variată de ateliere care au în centru Haiku, cea mai scurtă formă poetică din lume, Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumusețea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele și spațiul din jurul acestora, Nihonga, pictura în stil japonez ce folosește tehnici și materiale diferite de cele din pictura occidentală, și Nihon buyo, dansuri tradiționale japoneze, dansate în costume tradiționale – kimono – și în acompaniamentul muzicii japoneze vechi, vor completa arhitectura programului.

După doi ani de absență, Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment autohton de dimensiune internațională dedicat cărții, ajuns la cea de-a 15 a ediție.

Mai mult de 200 de expozanți și un program bogat de evenimente îi așteaptă pe cititori la ediția din acest an a Bookfest, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.