Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Brigitte Giraud, a 13-a femeie recompensată cu Premiul Goncourt
paris,,france september,29,,2018,:,drouant,is,historic,parisian,restaurant

Brigitte Giraud, a 13-a femeie recompensată cu Premiul Goncourt

Scriitoarea Brigitte Giraud este a 13-a femeie recompensată cu Premiul Goncourt în istoria de 120 de ani a celei mai importante distincții literare franceze.

Brigitte Giraud, în vârstă de 56 de ani, este autoare de povestiri și romane. Ea a fost declarată câștigătoare a Premiului Goncourt pentru „Vivre vite”, după ce juriul a votat de 14 ori. Votul final s-a încheiat la egalitate, astfel că președintele Academiei Goncourt a făcut alegerea decisivă, preferând-o pe Giraud în fața celui mai apropiat rival, Giuliano da Empoli.

„Vivre vite” este o povestire autobiografică în care scriitoarea franceză își amintește evenimentele care au dus la moartea soțului ei, Claude, într-un accident de motocicletă, în 1999, ea rămânând cu un fiu minor și un recent semnat contract de achiziție a unei case.

Giuliano da Empoli, în vârstă de 49 de ani, era pe punctul de a câștiga premiul de anul acesta cu „Le Mage du Kremlin”, istorisire a ultimilor 30 de ani în Rusia condusă de Vladimir Putin, care a fost vândută în aproximativ 100.000 de copii de la apariția pe piață, în urmă cu jumătate de an. În 2022, Da Empoli a câștigat Grand Prix du Roman, o altă distincție literară franceză prestigioasă.

Romancierul haitian Makenzy Orcel cu „Une Somme Humaine” și scriitoarea franceză Cloé Korman cu „Les Presque Soeurs” s-au aflat pe lista scurtă.

Premiul Goncourt

Cel mai vechi și important premiu literar francez, Prix Goncourt, este anunțat anual în luna noiembrie, după ce un juriu alcătuit din 10 membri – trei femei și șapte bărbați – iau prânzul (tocană de miel și măsline) la restaurantul Drouant din apropiere de Opéra Garnier din Paris.

Premiul are valoare de doar 10 euro, însă garantează celebritatea și vânzări masive pentru romanul ales. Cei mai mulți câștigători preferă să își înrămeze cecul decât să îl încaseze.

Între câștigătorii anteriori se numără Marcel Proust, André Malraux, Elsa Triolet, Simone de Beauvoir și Marguerite Duras.