Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Buzz Aldrin – Jacheta purtată de astronaut în călătoria spre Lună, vândută pentru aproximativ 3 milioane de dolari
buzz aldrin, jacheta, apollo 11

Buzz Aldrin – Jacheta purtată de astronaut în călătoria spre Lună, vândută pentru aproximativ 3 milioane de dolari

Jacheta purtată de astronautul american Buzz Aldrin în misiunea Apollo 11 a fost vândută într-o licitație la New York pentru aproximativ 3 milioane de dolari.

Împodobită cu un patch cu steagul SUA și logo-ul NASA, jacheta albă purtată de Buzz Aldrin  în timpul călătoriei spre Lună, în modulul Columbia, a fost adjudecată la Sotheby’s contra sumei de 2,8 milioane de dolari.

Ea reprezintă unul dintre cele 69 de obiecte personale pe care Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, a decis să le scoată la vânzare. Jacheta a devenit cel mai valoros artefact spațial american vândut vreodată la o licitație.

Obiecte din colecția lui Aldrin, vândute pentru mai mult de 8 milioane de dolari

Fostul astronaut a călătorit spre Lună în 1969 și este singurul rămas în viață din echipajul misiunii format din trei persoane.

Aldrin a petrecut mare parte din cele șase zile ale călătoriei în spațiu purtând acea jachetă. El a schimbat-o la jumătatea drumului, când a trebuit să îmbrace costumul sub presiune pentru a păși pe suprafața selenară.

Este estimat că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit la TV acel moment.

După ce au petrecut mai mult de 21 de ore pe Lună, Aldrin și Neil Armstrong au revenit la misiunea Apollo și s-au schimbat din nou în jachetele descrise într-o notă care însoțea obiectul drept „mult mai confortabile”.

Fabricat dintr-un material cunoscut ca Beta, obiectul vestimentar este singurul din misiunea din 1969 care a fost vândut vreodată.

Licitația pentru jachetă a durat aproximativ 10 minute. Ea a fost câștigată prin telefon, iar noul proprietar este, pentru moment, necunoscut.

În total, obiectele din colecția lui Aldrin – inclusiv un stilou și un plan de zbor în spațiu – au fost vândute pentru 8,2 milioane de dolari.