Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cafeneaua din Londra inspirată de Van Gogh caută finanțare pentru a-și extinde programul pentru adulții cu dizabilități
cafe van gogh londra

Cafeneaua din Londra inspirată de Van Gogh caută finanțare pentru a-și extinde programul pentru adulții cu dizabilități

La capătul unei biserici din sudul Londrei se află Cafe Van Gogh. Restaurantul vegan, non-profit, se află în apropiere de Casa Van Gogh, un muzeu construit pe terasa georgiană unde artistul a locuit între 1873 – 1874.

Vizitatorii cafenelei sunt întâmpinați de o uriașă pictură murală pe tavan a celebrei „Starry Night” (1889). „Oamenilor le place”, spune directorul și bucătarul Bonita de Silva, deși, adaugă ea, vopseaua este veche acum și ar necesita ceva reparații.

Program de formare 

Problema este finanțarea. Pe lângă faptul că servește mâncare, cafeneaua antrenează în câmpul muncii și adulți cu dizabilități și probleme de sănătate mintală – o inițiativă care merită, deși este costisitoare. De fapt, relația tulbure a lui Van Gogh atât cu munca, cât și cu sănătatea mintală este bine documentată. Este o legătură cu artistul de care De Silva este mândră. În prezent, cursanții lucrează în fața casei ca bariști și ospătari. Cafeneaua ar dori să formeze participanții ca ajutoare la bucătărie, dar nu poate din cauza lipsei unei bucătării adecvate.

Cafeneaua încearcă să strângă 50.000 de lire sterline pentru a finaliza o extensie a bucătăriei care va oferi o zonă de pregătire atât de necesară. „În acest moment, este mult mai mult o configurație casnică”, spune De Silva. Bucătăria principală este, de asemenea, un „mediu perturbator” pentru cei cu nevoi suplimentare. Până acum s-au strâns 28.000 de lire sterline pentru proiect (22.000 lire sterline dintr-un grant Big Issue Invest și 6.000 de lire sterline din crowdfunding). Donațiile rămân deschise.

Cei care intră în local pentru prima dată, după ce au văzut expoziția de deasupra și clădirea în stil provensal, ar trebui să comande cheesesteakul vegan Philly, o lasagna consistentă cu ciuperci shiitake și meniul de brunch de sâmbătă, care include un mic dejun englezesc complet și pâine prăjită franțuzească cu compot de fructe proaspete, aceasta fiind recomandarea bucătarului.

Foto credit: Cafe Van Gogh