Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  O cafenea din Arles, reconstruită după celebrul tablou al lui Van Gogh, închisă din motive legale
cafe terrace at night

O cafenea din Arles, reconstruită după celebrul tablou al lui Van Gogh, închisă din motive legale

O cafenea din orașul Arles, în sudul Franței, recreată după un celebru bistro pictat de Vincent Van Gogh, a fost închisă din motive legale începând cu iulie 2023.

„Café Terrace at Night” (1888) este una dintre cele mai notabile lucrări ale artistului olandez, pictată în perioada petrecută în Arles. Pânza prezintă exteriorul atmosferic gol al restaurantului în timpul nopții. Van Gogh a mai pictat și „The Night Café” (1888), care prezintă sala de biliard din interiorul localului.

Recreată după picturile lui Van Gogh, „Café la Nuit” reconstruită a atras zilnic turiști. „Reconstrucția locului este o treabă bine făcută, cu excepția faptului că este o escrocherie”, a declarat pentru Le Monde un comerciant din apropiere.

Cafeneaua pictată de Van Gogh nu se afla însă în Place du Forum, în inima centrului istoric al orașului Arles, unde se află reconstrucția. Mai degrabă, locul original se afla în Place Lamartine, în apropiere de locul unde a locuit pictorul. Din păcate, în 1944, locația a fost distrusă de bombardamentele Aliaților.

Documente fiscale lipsă

Trei rezidenți au venit cu ideea de a recrea celebrul local pictat de Van Gogh la începutul anilor 2000. Cei trei – un dezvoltator imobiliar, un conservator al patrimoniului și un jurnalist – au făcut o înțelegere cu omul de afaceri din Marsilia Roland Zemmour, care a devenit ulterior proprietar. Cafeneaua a fost recreată pentru a include până la ultimul detaliu al picturilor lui Van Gogh și a fost chiar înregistrată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

În 2015, administratorii nu au putut prezenta documentele fiscale solicitate în timpul unei inspecții. Printre documentele lipsă se numărau inventare, certificate și chitanțe din ultimii trei ani. Aceștia au evitat plata TVA și a impozitului pe profit declarând o cifră de afaceri mai mică, dar au fost acuzați că au ascuns vânzări de peste un milion de euro între 2012 și 2014.

Un tribunal francez i-a interzis lui Roland Zemmour să conducă o afacere timp de cinci ani în 2021 și a fost obligat să plătească toate impozitele restante, inclusiv suprataxe și penalități. Unul dintre manageri, Lazare Zemmour, a primit o pedeapsă de 12 luni de închisoare cu suspendare. În 2023, Roland Zemmour a fost declarat de judecători în faliment pentru 10 ani. Cafeneaua rămâne închisă, iar viitorul său este neclar.

Foto credit: „Café Terrace at Night” (1888), Vincent van Gogh, Kröller-Müller Museum