Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Calea Victoriei – Incursiune în istoria unei ulițe domnești
bucharest,,romania, ,june,19th,2022:,calea,victoriei,during,car free

Calea Victoriei – Incursiune în istoria unei ulițe domnești

Calea Victoriei, fost Pod al Mogoșoaiei, este una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, cea care a determinat specificul său urbanistic. Istoria acestei străzi este bogată în fapte, evenimente, arhitectură, oameni și imobile cu diferite funcțiuni, de la cea de casă de locuit la cea comercială.

La pas pe Calea Victoriei, dinspre sud spre nord, sunt străbătute grădini și admirate casele elitei, ies în cale locurile de loisir, personaje și crâmpeie de istorie.

„Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”, expoziție tematică organizată de Muzeul Municipiului București la Palatul Suțu, este vernisată în 18 septembrie, la ora 17:00.

În expoziție sunt evidențiate cele două momente importante în istoria denumirii arterei – acela al începutului, legat de numele domnitorului Constantin Brâncoveanu și acela al schimbării denumirii în Calea Victoriei (după Războiul de Independență 1877-1878), explică dr. Maria-Camelia Ene, istoric de artă, secția Istorie a MMB, curator al expoziției.

Istoria peisajului stradal

„Această expoziție temporară evidențiază etape din dezvoltarea urbanistică, crâmpeie din istoria medievală, modernă și interbelică a orașului, menționând familiile boierești și casele-reședință, palatele, monumentele, bisericile, hanurile și hotelurile care formau peisajul stradal. Unele case au pierit, istoria păstrând totuși amintirea lor în documente și imagini. Arheologia scoate la suprafață obiecte și lucruri mai puțin cunoscute de publicul larg. Vom vedea imagini exterioare și interioare ale unor imobile, în gravuri, litografii, fotografii de epocă, pictură. Arta decorativă va înnobila aspectul interior al clădirilor, expunând obiecte de interes pentru public, cu valoare istorică și estetică. Importanța multor clădiri-monument este evidențiată și de medaliile și plachetele expuse”.

Vor fi expuse obiectele de patrimoniu din colecțiile Muzeului Municipiului București.

„E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (…) De-a lungul ei, fără orânduială (…) se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici (…) Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru”, este descrierea făcută de diplomatul Gheorghe Cruțescu, autorul cărții „Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi”.

Acest pod, preferat pentru promenadă și întâlnire, a devenit în secolul al XIX-lea axul dominant al oraşului, Calea Victoriei. La 1861, Calea Victoriei a fost una dintre primele străzi luminate pe timp de noapte din Europa: Podul Mogoșoaiei era luminat pe timp de noapte, înainte ca acest lucru să se întâmple în Paris sau la Berlin. În anul 1882, Calea Victoriei a devenit prima stradă din București iluminată electric. În anul 1878, după ce armata română și-a făcut intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independență, Podul Mogoșoaiei a primit numele de Calea Victoriei, povestește curatoarea expoziției.

„Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești” va putea fi vizitată până în 29 decembrie 2024.