Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cannes 2022 – „Potemkiniștii”, de Radu Jude, premiera mondială în programul Quinzaine des Réalisateurs
potemkinistii1 photo credit microfilm

Cannes 2022 – „Potemkiniștii”, de Radu Jude, premiera mondială în programul Quinzaine des Réalisateurs

Scurtmetrajul „Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială în programul Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes ce va avea loc în perioada 17 – 28 mai 2022.

Filmul scris și regizat de Radu Jude pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

„Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

potemkinistii 2 photo credit microfilm

Potemkinistii. Credit foto: microFilm

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

„Potemkiniștii” este producție microFILM cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Selecția scurtmetrajelor Quinzaine des Réalisateurs de anul acesta cuprinde zece producții din țări ca Germania, Statele Unite, Franța, Italia, Marea Britanie și Argentina.

România este reprezentată în Festivalul de Film de la Cannes 2022 și de „R.M.N.” al lui Cristian Mungiu, selectat în competiție, și de „Metronom”, primul lungmetraj regizat de Alexandru Belc, în secțiunea competițională Un Certain Regard.

Radu Jude, pentru a treia oară în Quinzaine des Réalisateurs

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune necompetitivă, dar sponsorii oferă premii în fiecare an.

Radu Jude a mai fost selectat în această secțiune, în 2014, cu scurtmetrajul „Trece și prin perete”, recompensat cu Prix Illy, mențiune specială, dar și în 2013, cu scurtmetrajul „O umbră de nor”.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În același an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Veneția.

La ediția din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, în competiția de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

Credit foto: microFilm