
Cannes 2025 – Dramă iraniană, recompensată cu Palme d’Or; Palmares
„Un simple accident”, de cineasul iranian Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d’Or al ediției de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Lungmetrajul a fost realizat după ce guvernul a ridicat interdicția impusă regizorului disident.
Panahi a mulțumit familiei lui „pentru tot timpul în care a fost în închisoare și nu a fost alături de ea” și echipei sale „care l-a însoțit pe drumul realizării filmului”.
„Ar fi fost imposibil să facem acest film fără o echipă implicată. Acesta este momentul să le cerem iranienilor, din Iran și din întreaga lume: haideți să lăsăm diferențele deoparte. Cel mai important lucru este țara noastră și libertatea ei. Să ajungem în punctul în care să nu ni se mai spună cum să ne îmbrăcăm, ce să spunem sau ce să facem. Cinematografia este o societate. Nimeni nu are dreptul să ne spună ce să facem”, a adăugat el.
Prin această dramă, Jafar Panahi ilustrează societatea iraniană și setea de libertate care îndeamnă o parte a populației împotriva regimului. Deși filmul este o ficțiune, el abordează o temă preferată a regizorului.
După șapte luni de închisoare, în 2022 și 2023, Jafar Panahi a putut părăsi Teheranul și a ajuns acum pe Croazetă pentru a-și prezenta cel mai recent film. Regizorul a fost condamnat la șase ani de închisoare în 2010 pentru „propagandă împotriva regimului”. I-a fost interzis să părăsească țara timp de 15 ani.
Festivalul de Film de la Cannes a avut loc anul acesta în perioada 13 – 24 mai. Actrița franceză Juliette Binoche a prezidat juriul, iar actorii americani Robert De Niro și Denzel Washington au primit trofee Palme d’Or onorifice.
Selecție Competiție
În competiția pentru marele premiu al festivalului, Palme d’Or, au concurat 22 de lungmetraje:
„The Phoenician Scheme”, de Wes Anderson; „Eddington”, de Ari Aster; „Jeunes Mères”, de Jean-Pierre și Luc Dardenne; „Alpha”, de Julia Ducournau; „Renoir”, de Hayakawa Chie; „The History Of Sound”, de Oliver Hermanus; „La Petite Dernière”, de Hafsia Herzi; „Sirat”, de Oliver Laxe; „Nouvelle Vague”, de Richard Linklater; „Deux Procureurs”, de Sergei Loznitsa; „Fuori”, de Mario Martone; „O secreto agente”, de Kleber Mendonça Filho; „Dossier 137”, de Dominik Moll; „Un simple accident”, de Jafar Panahi; „The Mastermind”, de Kelly Reichardt; „Les Aigles de la République”, de Tarik Saleh; „Sound of Falling”, de Mascha Schilinski; „Romería”, de Carla Simón; „Sentimental Value”, de Joachim Trier; „Woman and Child”, de Saeed Roustaee; „Resurrection”, de BI Gan; „Die My Love”, de Lynne Ramsay.
Anul trecut, trofeul a revenit filmului „Anora”, regizat de Sean Baker, care s-a impus și la gala Oscar 2025.
Selecție Un Certain Regard și alte secțiuni
Secțiunea secundară Un Certain Regard a cuprins 20 de lungmetraje:
„Love Me Tender”, de Anna Cazenave Cambet; „La Misteriosa mirada del flamenco”, de Diego Céspedes; „Météors”, de Hubert Charuel; „My Father’s Shadow”, de Akinola Davies Jr; „L’inconnu de la grande arche”, de Stéphane Demoustier; „Urchin”, de Harris Dickinson; „Homebound”, de Neeraj Ghaywan; „A Pale View Of Hills”, de Ishikawa Kei; „Eleanor The Great”, de Scarlett Johansson; „Karavan”, de Zuzana Kirchnerova; „Pillion”, de Harry Lighton; „Aisha Can’t Fly Away”, de Morad Mostafa; „Once Upon A Time In Gaza”, de Arab & Tarzan Nasser; „The Plague”, de Charlie Polinger; „Promis le ciel”, de Erige Sehiri; „Le Città di Pianura”, de Francesco Sossai; „The Chronology of Water”, de Kristen Stewart; „Testa o Croce?”, de Matteo Zoppis, Alessio Rigo De Righi; „Un poeta”, de Simón Mesa Soto; „I only Rest in the Storm”, de Pedro Pinho.
În afara competiției au fost proiectate, între altele, „Partir un jour”, de Amélie Bonnin; „La Venue de L’avenir”, de Cédric Klapisch; „La Femme la plus riche du monde”, de Thierry Klifa; „Mission: Impossible – The Final Reckoning”, de Christopher Mcquarrie; „Vie privée”, de Rebecca Zlotowski; documentarul „Bono: Stories of Surrender”, regizat de Andrew Dominik, după autobiografia muzicianului lansată în urmă cu trei ani.
„Stories Of Surrender”, de Andrew Dominik, „Dites-lui que je l’aime”, de Romane Bohringer, și „Marcel et monsieur Pagnol”, de Sylvain Chomet, au fost incluse în secțiunea necompetițională Séances Spéciales.
Séance de Minuit a cuprins titlurile „Dalloway”, de Yann Gozlan; „Exit 8”, de Kawamura Genki; „Feng Lin Huo Shan”, de Mak Juno.
Cannes Première a adus anul acesta „Amrum”, de Fatih Akin; „Splitsville”, de Michael Angelo Covino; „La ola”, de Sebastián Lelio; „Connemara”, de Alex Lutz; „Orwell : 2+2=5”, de Raoul Peck; „Das Verschwinden Des Josef Mengele”, de Kirill Serebrennikov.
PALMARES
Palme d’Or: „A simple accident”, regizat de Jafar Panahi
Grand Prix / Marele premiu: „Sentimental Value”, de Joachim Trier
Prix du Jury / Premiul Juriului: „Sirat”, de Óliver Laxe, și „Sound of Falling”, de Mascha Schilinski
Prix de la mise en scene / Premiul pentru regie: Kleber Mendonça Filho, pentru „O secreto agente”
Prix Spécial / Premiul Special: „Resurrection”, de Bi Gan
Prix d’interprétation masculine / Premiul pentru interpretare masculină: Wagner Moura, pentru rolul din „O secreto agente”
Prix d’interprétation feminine / Premiul pentru interpretare feminină: Nadia Melliti, pentru rolul din „La Petite dernière”
Prix du scénario / Premiul pentru scenariu: „Jeunes Mères”, de Jean-Pierre și Luc Dardenne
Cât privește scurtmetrajele din competiție, „I’m Glad You Are Dead Now”, de Tawfeek Barhom, a primit trofeul Palme d’Or.
Un Certain Regard
Principalul premiu al secțiunii Un Certain Regard a revenit filmului „The Mysterious Gaze of the Flamingo”, de Diego Céspedes.
Premiul juriului secțiunii a fost acordat pentru „Un poeta”, de Simón Mesa Soto.
Premiul pentru regie a fost acordat „Once Upon A Time In Gaza”, de Arab & Tarzan Nasser.
Pentru interpretare au fost premiați Cléo Diara, pentru rolul din „I Only Rest in the Storm”, și Frank Dillane, pentru rolul din „Urchin”.
Cel mai bun scenariu a fost „Pillion”, de Harry Lighton.