Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii galei premiilor Goya 2023
trofeu goya

Câștigătorii galei premiilor Goya 2023

Lungmetrajul „As bestas/ Bestiile”, de Rodrigo Sorogoyen, este marele câștigător al ediției de anul acesta a premiilor Goya, acordate de Academia spaniolă de film.

Producția, un amestec de dramă, suspans, thriller și western galician, s-a impus la nouă categorii, inclusiv „cel mai bun film”, „cea mai bună regie” și „cel mai bun actor” (Denis Ménochet), într-o ceremonie marcată de amintirea cinestului Carlos Saura, care a încetat din viață recent, la vârsta de 91 de ani. Cu puțin înaintea decesului, Saura a primit trofeul Goya onorific pentru întreaga activitate.

Votul membrilor academiei, care a dus la o victorie zdrobitoare a filmului „As bestas”, a lăsat „Alcarràs” al Carlei Simón fără vreun premiu: o soartă neobișnuită pentru câștigătorul Festivalului de la Berlin de anul trecut.

„Modelo 77”, de Alberto Rodríguez, a obținut cinci premii tehnice, în timp ce „Cinco lobitos”, de Alauda Ruiz de Azúa, a obținut trei premii importante: regizor debutant, actriță (Laia Costa) și actriță în rol secundar (Susi Sánchez).

Ménochet, al treilea actor străin premiat cu Goya

Rodrigo Sorogoyen a câștigat deja Goya pentru cel mai bun regizor în 2019, pentru „El reino”, dar acum triumful este total pentru un film care a readus publicul adult spaniol în sălile de cinema, rămânând în fruntea box office-ului timp de patru luni: un succes care a sfârșit prin a-l propulsa drept filmul anului, după ce a câștigat și la premiile Forqué și Feroz. Cineastul madrilen și scenarista Isa Peña i-au dedicat victoria lui Margo Pool, femeia din spatele poveștii adevărate a filmului „As bestas”.

Francezul Denis Ménochet a devenit al treilea actor străin care a câștigat Goya, după Benicio del Toro și Ricardo Darín, potrivit TVE. „Trebuie să mă mut în Spania pentru că mă tratează cu atâta afecțiune…”, a spus actorul în spaniola pe care a învățat-o pentru a filma.

Luis Zahera a repetat ceea ce a obținut deja în 2019: un Goya pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru un film Sorogoyen (atunci pentru „El reino”). „Tot ce este frumos se întâmplă aici. Mulțumesc, Sorogoyen. Întotdeauna mi-am dorit să filmez un western și să omor un francez”, a glumit actorul galician.

Omagiu lui Saura

În omagiul adus lui Carlos Saura, într-un prolog emoționant, a apărut mai întâi Carmen Maura, care și-a amintit de filmările pentru „¡Ay, Carmela!” din 1991: „A fost un regizor minunat, simpatic și ne-a privit cu o dragoste incredibilă”.

Juliette Binoche, care a primit premiul Goya de Onoare, a încheiat omagiul fredonând „Porque te vas”, din „Cría Cuervos”, primul film spaniol pe care a spus că l-a văzut vreodată.

Actorii Antonio de la Torre și Clara Lago au prezentat cea de-a 37-a gală a premiilor Goya, care a avut loc la Sevilia.