Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Gala premiilor Goya 2023
trofeu goya

Gala premiilor Goya 2023

Gala premiilor Goya, acordate de Academia spaniolă de film, va avea loc anul viitor pe 11 februarie, la Sevilia, unde reputatul cineast Carlos Saura va fi premiat cu trofeul de onoare pentru întreaga activitate.

Carlos Saura „a dat formă istoriei cineatografiei spaniole moderne”, a transmis Academia în anunțul privitor la cea de-a 37-a ediție a ceremoniei. Trofeul Goya de Honor 2023 va reveni astfel unui creator cu mai mult de șase decenii de carieră. Încă activ, la vârsta de 90 de ani, Carlos Saura este cunoscut pentru filme ca „La cazași „Cría Cuervos. El a fost desemnat câștigător la premiile Goya pentru regia și scenariul adaptat al filmului „¡Ay, Carmela!” (1990).

Artist intuitiv și prolific, el nu este doar un regizor cheie al anilor ’60 și ’70, ci influența lui s-a răsfânt peste multe generații. Anul acesta, la Festivalul de la San Sebastian, a fost prezentat cel mai recent documentar al său, „Las paredes hablan”, iar cineastul are în lucru un film biografic „Bach”.

Ceremonia de acordare a premiilor Goya, care recompensează excelența în cinematografia spaniolă, va avea loc pentru a doua oară la Sevilia, care a găzduit-o și în 2019.

Premiile Goya vor avea în 2023 mai multe nominalizări decât până acum, după ce Academia de film a decis ca fiecare categorie să aibă câte cinci selecții. Până anul acesta, doar „cel mai bun film” avea cinci finaliști, iar celelalte, câte patru.