Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii premiilor Tony 2023
premiu tony

Câștigătorii premiilor Tony 2023

Musicalul „Kimberly Akimbo” s-a impus la ediția de anul acesta a premiilor Tony, care recompensează excelența în teatrul newyorkez, într-o seară care a intrat în istorie prin trofee acordate actorilor nonbinari J. Harrison Ghee („Some Like It Hot”) și Alex Newell („Shucked”).

„Some Like It Hot”, o adaptare muzicală a comediei cinematografice cu travestiți în care au jucat Tony Curtis și Jack Lemmon, a primit cele mai multe selecții, 13. Cu cântece semnate de Marc Shaiman și Scott Wittman, spectacolul urmărește doi prieteni muzicieni care se deghizează în femei și se alătură unei trupe de fete pentru a fugi din Chicago după ce au fost martorii unei lovituri a mafiei. Spectacolul fost transformat într-o asumare sinceră a drepturilor transsexualilor, cu Christian Borle și J. Harrison Ghee, ambii nominalizați pentru interpretare.

Trei spectacole au fost la egalitate cu câte nouă nominalizări: „& Juliet”, care reimaginează „Romeo și Julieta” și adaugă unele dintre cele mai de succes melodii pop ale ultimelor decenii, „New York, New York”, cu două celebrități de pe Broadway, John Kander și Lin-Manuel Miranda, și „Shucked”, o comedie muzicală ușoară și surprinzătoare. Musicalul aclamat de critici „Kimberly Akimbo”, cu Victoria Clark în rolul unei adolescente care îmbătrânește de patru ori mai repede decât media umană, a completat categoria celor mai bune musicaluri.

Principalii câștigători

La categoria „cea mai bună piesă nouă”, câștigătoare a fost „Leopoldstadt”, de Tom Stoppard, care explorează identitatea evreiască printr-o poveste despre generații.

Trofeul pentru cea mai bună nouă montare a unui musical a revenit „Parade”, iar pentru o piesă de teatru, spectacolului „Topdog/Underdog”, de Suzan-Lori Parks.

Cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un rol principal într-un musical a fost a Victoriei Clark, pentru „Kimberly Akimbo”.

Cea mai bună interpretare a unui actor într-un rol principal într-o piesă de teatru a fost a lui Sean Hayes în „Good Night, Oscar”.

La categoria „cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un rol principal într-o piesă de teatru” s-a impus Jodie Comer, pentru „Prima Facie”.

Pentru interpretare au mai fost premiați actorii Miriam Silverman („The Sign in the Window of Sidney Brustein’s”) și Brandon Uranowitz („Leopoldstadt”).

Pentru regia unei piese de teatru a fost premiat Patrick Marber – „Leopoldstadt”, pentru a unui musical, Michael Arden – „Parade”, iar cea mai bună coregrafie – „Some Like It Hot”, de Casey Nicholaw.

Cea mai bună coloană sonoră originală a fost a spectacolului „Kimberly Akimbo”, muzică de Jeanine Tesori și versuri de David Lindsay-Abaire, în timp ce orchestrația câștigătoare a fost a „Some Like It Hot”, de Charlie Rosen și Bryan Carter.

Pentru costume au fost premiați Gregg Barnes, pentru musicalul „Some Like It Hot”, și Brigitte Reiffenstuel, pentru spectacolul de teatru „Leopoldstadt”.

Ariana DeBose a fost gazda ceremoniei de decernare a premiilor, pe 11 iunie, de la teatrul United Palace din New York.