Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiile Tony 2023 – „Some Like It Hot”, cele mai multe nominalizări
premiu tony

Premiile Tony 2023 – „Some Like It Hot”, cele mai multe nominalizări

„Some Like It Hot”, o adaptare muzicală a comediei cinematografice cu travestiți în care au jucat Tony Curtis și Jack Lemmon, a primit cele mai multe selecții, 13, pentru Premiile Tony, care recompensează excelența în teatrul newyorkez.

Cu cântece semnate de Marc Shaiman și Scott Wittman, spectacolul urmărește doi prieteni muzicieni care se deghizează în femei și se alătură unei trupe de fete pentru a fugi din Chicago după ce au fost martorii unei lovituri a mafiei. Spectacolul fost transformat într-o asumare sinceră a drepturilor transsexualilor, cu Christian Borle și J. Harrison Ghee, ambii nominalizați pentru interpretare.

Trei spectacole sunt la egalitate cu câte nouă nominalizări fiecare: „& Juliet”, care reimaginează „Romeo și Julieta” și adaugă unele dintre cele mai de succes melodii pop ale ultimelor decenii, „New York, New York”, cu două celebrități de pe Broadway, John Kander și Lin-Manuel Miranda, și „Shucked”, o comedie muzicală ușoară și surprinzătoare. Musicalul aclamat de critici „Kimberly Akimbo”, cu Victoria Clark în rolul unei adolescente care îmbătrânește de patru ori mai repede decât media umană, completează categoria celor mai bune musicaluri.

La categoria „cea mai bună piesă nouă”, selecțiile au fost distribuite pentru „Leopoldstadt”, de Tom Stoppard, care explorează identitatea evreiască printr-o poveste despre generații, și „Fat Ham”, adaptarea premiată cu Pulitzer a lui James Ijames după piesa „Hamlet”, de William  Shakespeare, a cărei acțiune are loc în timp ce o familie de negri din Sudul modern se reunește pentru un grătar.

Categoria e completată de „Ain’t No Mo'”, piesa aplaudată de critică a dramaturgului și actorului Jordan E. Cooper, piesa lui Stephen Adly Guirgis premiată cu Pulitzer, „Between Riverside and Crazy”, și „Cost of Living”, poveștile paralele a doi îngrijitori și a pacienților lor.

Wendell Pierce și Jessica Chastain, la primele nominalizări

Wendell Pierce, care a câștigat un Tony pentru producția „Clybourne Park”, a obținut prima sa nominalizare ca actor pe Broadway pentru o nouă mongtare a spectacolului „Moartea unui comis-voiajor”, iar Jessica Chastain, premiată cu Oscar pentru „The Eyes of Tammy Faye”, a obținut prima sa nominalizare la Tony pentru o versiune a spectacolului „A Doll’s House”.

Pierce se va confrunta cu ambele vedete din „Topdog/Underdog”, de Suzan-Lori Parks, Yahya Abdul-Mateen II și Corey Hawkins, precum și cu Sean Hayes, fost star din „Will & Grace”, pentru rolul din „Good Night, Oscar”, și cu Stephen McKinley Henderson, care a obținut a doua sa nominalizare, după ce a mai primit una în 2019 pentru „Fences”.

Jodie Comer, vedeta din „Killing Eve”, nominalizată de trei ori la Emmy, a obținut o nominalizare la debutul său pe Broadway – pentru „Prima Facie”, iar Audra McDonald, care a câștigat șase premii Tony, pentru „Ohio State Murders”. Ultimul loc în această categorie i-a revenit actriței Jessica Hecht, care joacă în piesa „Summer, 1976″.

Andrew Lloyd Webber, nicio nominalizare anul acesta

Două spectacole care au avut destul de puține reprezentații au primit totuși nominalizări – „KPOP”, care a adus pentru prima dată muzica pop coreeană pe Broadway, și „Ain’t No Mo'”, în care guvernul Statelor Unite trimite un e-mail fiecărui cetățean de culoare cu oferta unui bilet de avion gratuit spre Africa, iar fiecare scenă explorează modul în care diverse personalități răspund la această ofertă. „KPOP” a obținut trei nominalizări – inclusiv cea mai bună muzică originală – iar „Ain’t No Mo'” a obținut șase, inclusiv pentru cea mai bună piesă nouă.

„Bad Cinderella” a lui Andrew Lloyd Webber, o piesă spumoasă și foarte criticată, nu a primit nicio nominalizare, la fel ca „A Beautiful Noise, The Neil Diamond Musical”, biografie scenică a cântărețului și compozitorului care a avut zeci de hituri în top 40.

Două reluări bine primite ale regretatului Stephen Sondheim – „Sweeney Todd”, cu Annaleigh Ashford și Josh Groban, și o „Into the Woods” plină de vedete, au fost recunoscute. „Sweeney Todd” a primit opt nominalizări, inclusiv pentru Groban și Ashford, iar „Into the Woods” a obținut șase nominalizări, inclusiv pentru Brian d’Arcy James și Sara Bareilles, laureată cu un premiu Grammy, care a primit acum a treia nominalizare la Tony.

Ariana DeBose va fi gazda ceremoniei de decernare a premiilor, pe 11 iunie, de la teatrul United Palace din New York. Este a doua oară consecutiv când actrița este prezentatoarea galei.