Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022”, la Biblioteca Academiei Române
september,22,,2017,bucharest/romania, ,the,romanian,academy,(academia,romana)

„Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022”, la Biblioteca Academiei Române

Expoziția „Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022” va fi deschisă la Biblioteca Academiei Române în perioada 13 – 28 octombrie 2022.

Vernisajul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13:00, și va fi deschis de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române. Conceptul expozițional va fi detaliat de istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziției.

La un secol de la încoronarea regală, din octombrie 1922, expoziția oferă publicului o imagine completă a efortului organizatoric ce a stat în spatele reușitei solemnităților. Efervescența momentului și diversitatea activităților prin care s-a promovat un eveniment de importanță istorică vor fi ilustrate prin fotografii ce surprind momentele încoronării din Catedrala de la Alba Iulia și principalele personalități implicate, ceremonialul manifestărilor, precum și imagini ale construcțiilor executate cu acest prilej. Alături de acestea vor fi expuse proiectele de promovare festivistă descrise în publicațiile vremii, emisiunile monetare, discursurile oficiale ale oamenilor politici sau ale demnitarilor din țările aliate, potrivit unui comunicat remis Curatorial.ro.

Mijloacele de informare de la începutul secolului XX, în focus

„Încoronarea regilor Ferdinand și Maria este ultimul act fundamental întregitor al Marii Uniri. Fără încoronare, Marea Unire rămânea neîmplinită. […] Monarhia constituțională, inaugurată la 1866, odată cu înscăunarea principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a adus României stabilitate și echilibru, creând – prin efortul elitei politice și intelectuale și prin antrenarea în acest efort a națiunii – auspiciile sincronizării noastre cu Europa Occidentală, adică așezarea noastră în acel circuit de valori verificate”, apreciază Ioan-Aurel Pop.

Conceptul expoziției aduce în atenția publicului contemporan mijloacele de informare de la începutul secolului XX: știrile din jurnale și textul foilor volante, fotografiile, clișeele stereoscopice pentru aparate de vizualizare cu două obiective, prezente la bâlciuri şi la alte evenimente publice, ce aveau un impact vizual remarcabil. La toate acestea se adaugă emisiunile filatelice și proiecte cu un „marketing“ ingenios, precum cele ale unor ambalaje de chibrituri şi țigări.

„Dacă secolul XXI este deja expert în termeni precum «promovare», «diseminare», «mediatizare» şi percepe mass-media ca pe un bun dat şi imuabil, este interesant de observat modul în care arta oficială a secolului al XIX-lea, din timpul domniei regelui Carol I, cu posibilități relativ limitate de distribuire către publicul larg, începe să se modernizeze în timpul regelui Ferdinand I”, este de părere istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziției.

În absența radiodifuziunii, a cărei prezență se va face simțită abia în deceniul ce a urmat, presa şi tipărirea de broșuri au acoperit în mare parte promovarea serbărilor publice de acum un secol, împreună cu filmul încoronării, realizat de Fundația Culturală „Principele Carol“ pentru proiectarea în cinematografe, și cu fotografiile familiei regale, în format de carte poștală, metodă de propagandă dinastică consacrată încă din timpul domniei regelui Carol I.

Expoziția, organizată de Cabinetul de Stampe și de Cabinetul de Numismatică, va putea fi vizitată, de luni până vineri, între orele 09:00 și 14:00. Intrarea este liberă.