Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Concursul și Festivalul Internațional „George Enescu” – O nouă echipă, o nouă viziune
enescu catalina filip

Concursul și Festivalul Internațional „George Enescu” – O nouă echipă, o nouă viziune

Noua echipă a Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu” a fost prezentată pe 28 iunie, într-o conferință de presă, unde directorul artistic și-a prezentat, în lunii mari, viziunea pentru următoarele ediții ale evenimentelor reper pentru București și România.

„Avem o echipă pe care sunt convins că ne putem baza absolut pentru următoarele ediții ale Concursului și Festivalului «Enescu»”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Dirijorul Cristian Măcelaru va conduce din postura de director artistic următoarele trei cicluri de concurs și festival, ce vor avea loc în următorii șase ani. Mihai Constantinescu, fost director Artexim, e consilier al festivalului, iar Cristina Uruc este director interimar Artexim, entitatea care organizează evenimentele.

Ministerul Culturii, a mai spus Romașcanu, e pregătit să finanțeze. „Rata de multiplicare a oricărei investiții în cazul unui astfel de eveniment este majoră”, a subliniat el. Cea mai recentă ediție a festivalului a costat în jur de 50 de milioane de lei, însă nu există date privind venitul adus de acesta.

Ministrul a reiterat că este nevoie de o sală de spectacole și a punctat: „Suntem în demersuri avansate de a prelua Sala Palatului de la RAPPS. Suntem în discuții cu domnul arhitect Romeo Ștefan Belea astfel încât să facă un upgrade la proiect pentru ceea ce trebuie să fie o sală de spectacole în anii noștri. Avem înțelegerea Secretariatului General al Guvernului pentru a avea din partea RAPPS o primă finanțare pentru a asigura acustica pentru anul viitor, urmând ca atunci când va fi obținută finanțarea integrală a proiectului din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei să preluăm sala achitând toate costurile suportate de RAPPS până acum și să avem integral, în 2025, sala terminată”.

El a conchis că pentru la anul speră ca partea de interior și acustica să fie actualizate.

Enescu, patrimoniu cultural

Sergiu Nistor, consilier prezidențial pe probleme de Cultură, a înmânat și anul acesta diploma Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru Consursul și Festivalul „George Enescu”.

„E absolut natural ca moștenirea lui George Enescu să fie onorată de președintele României prin Înaltul patronaj pe care îl acordă. Cred că după limbă, tricolor, imn și stemă, ceea ce ne identifică în lumea contemporană – nu singurul element al patrimoniului nostru cultural – sunt numele și opera lui George Enescu. Acest lucru trebuie spus cu atât mai apăsat în aceste zile de mari încercări pe care le traversăm”, a declarat Nistor.

Misiunea Concursului și a Festivalului este cu atât mai importantă pentru noi toți, a adăugat el.

Viziunea artistică a lui Măcelaru

Noul director artistic al Consursului și Festivalului „George Enescu” a completat: „În aceste vremuri, cultura și arta rămân lucrurile de bază care ne identifică drept societate mai ales în secolul 21. Pentru mine, identitatea rămâne în cultură”, a afirmat Măcelaru.

Despre direcția artistică, el a spus că va continua ceea ce a fost construit deja. „Festivalul și Concursul au ajuns la nivel internațional, ca brand, și cel mai important e să menținem vizibilitatea și ceea ce s-a creat deja în România. Fiind inspirat de viața lui Enescu și de valorile lui Enescu ca om, vreau să continui și eu”.

Educația tinerilor e importantă, așa cum a fost și pentru compozitor, astfel că, a spus Măcelaru, vor fi incluse în festival concerte pentru copii. „E un lucru care cred că lipsește în societatea de azi”.

Orchestrele mari vor continua să vină, sunt deja programate, la fel și dirijorii mari. Cel mai vârstnic dirijor invitat are 95 de ani, iar cel mai tânăr, în jur de 20 de ani. „E important pentru generația tânără din România să vadă modele de vârsta lor”, a punctat Măcelaru, care a completat că în festival, între altele, vor fi aduse opere care nu au mai fost prezentate în țară.

„Muzica va continua să fie prezentată la superlativ, mai ales că avem și promisiunea reînnoirii locului în care va fi prezentată. Dorința mea e ca fiecare persoană să găsească măcar un spectacol din festival la care vrea să meargă”. Astfel, vor fi prezentate compoziții de Mozart, dar și muzică arabă, muzică veche și contemporană și, desigur, Enescu.

Concursul Internațional „George Enescu” 2022

Legat de Concursul Internațional „George Enescu”, directorul interimar Cristina Uruc, care are un mandat de patru luni, a precizat că scopul Artexim e să traducă planurile în realitate.

Concursul Internațional „Geoge Enescu” va debuta anul acesta pe 4 septembrie, exact la 64 de ani de la prima ediție. El se va încheia pe 18 septembrie.

Punctele cheie ale evenimentului vor fi cele trei finale (pian, vioară și violoncel), un concert de gală (în deschidere) și cinci recitaluri susținute de membri ai juriului.

Pentru această ediție au fost mai mult de 100 de înscriși din 32 de țări, iar în concurs vor intra 34 de muzicieni. Șaisprezece concurenți, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, sunt din România.

Premiile vor avea valoarea de 120.000 de euro, iar ele vor fi completate de un program de mentorat oferit de o importantă agenție de impresariat artistic din Londra.

Următoarea ediție a Festivalului „Enescu” va avea loc în perioada 27 august – 24 septembrie 2023. Detaliile și programul Concursului și Festivalului „George Enescu” urmează să fie anunțate.

Credit foto: Cătălina Filip