Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Copie rară a Constituției americane, vândută pentru 43 de milioane de dolari

Copie rară a Constituției americane, vândută pentru 43 de milioane de dolari

O copie rară a Constituției americane a fost vândută la Sotheby’s New York pentru 43 de milioane de dolari, preț de aproximativ trei ori mai mare decât estimarea inițială.

Documentul, singurul de acest fel aflat într-o colecție privată, a fost vândut de filantroapa newyorkeză Dorothy Tapper Goldman, iar banii obținuți vor merge către fundația ei, care promovează cauze educaționale legate de istoria Constituției.

Cea mai mare ofertă depusă de unul dintre cei doi licitatori a fost de 41 de milioane de dolari, iar în final, după ce au fost adăugate taxele, documentul a fost vândut pentru 43 de milioane de dolari.

Goldman deține copia din 1997, când a moștenit-o după moartea soțului ei, Harry Goldman. El a cumpărat-o în 1988, într-o licitație Sotheby’s, pentru 165.000 de dolari, vândută de un colecționar din Philadelphia.

Dorothy Tapper Goldman a spus că acest exemplar a făcut-o să înceapă să colecționeze documente istorice rare și să le expună peste tot în țară.

Înainte să moară, Harry Goldman l-a împrumutat Curții Supreme timp de un an, pentru bicentenarul ratificării Constituției, marcat în 1987.

Ediția din 1787 reprezintă textul final al Constituției imprimat pentru a fi prezentat Congresului Continental. Au fost aproximativ 500 de copii și este considerat că mai există doar 11 dintre ele.

Tot în noiembrie, la Sotheby’s New York, vor fi scoase la vânzare alte 80 de documente istorice deținute de Goldman. O serie de obiecte din colecția filantroapei va fi licitată online, între 23 noiembrie și 2 decembrie.