Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Copie rară a Constituției americane, scoasă la vânzare

Copie rară a Constituției americane, scoasă la vânzare

O copie rară a Constituției americane va fi scoasă la vânzare toamna aceasta de filantroapa newyorkeză Dorothy Tapper Goldman, potrivit artnews.com.

Documentul este considerat a fi unul dintre cele 11 exemplare ale Constituției care au rezistat trecerii timpului și singurul care se află într-o colecție privată.

În luna noiembrie, el va fi vândut la Sotheby’s New York în timpul unei licitații de artă modernă și contemporană, unde este așteptat să fie adjudecat contra unei sume cuprinse între 15 și 20 de milioane de dolari.

De banii obținuți din vânzare va beneficia fundația proprietarei, care promovează cauze educaționale legate de istoria Constituției.

Goldman deține copia din 1997, când a moștenit-o după moartea soțului ei, Harry Goldman. El a cumpărat-o în 1988, într-o licitație Sotheby’s, pentru 165.000 de dolari, vândută de un colecționar din Philadelphia.

Dorothy Tapper Goldman a spus că acest exemplar a făcut-o să înceapă să colecționeze documente istorice rare și să le expună peste tot în țară.

Înainte să moară, Harry Goldman l-a împrumutat Curții Supreme timp de un an, pentru bicentenarul ratificării Constituției, marcat în 1987.

Ediția din 1787 reprezintă textul final al Constituției imprimat pentru a fi prezentat Congresului Continental. Au fost aproximativ 500 de copii și este considerat că mai există doar 11 dintre ele.

La licitația din noiembrie, vor fi scoase la vânzare alte 80 de documente istorice deținute de Goldman.

Începând cu această lună, copia Constituției va fi expusă la Los Angeles, apoi la Chicago și Dallas, înainte de a fi vândută la New York.

O serie de lucrări rare din colecția filantroapei va fi licitată online, între 23 noiembrie și 2 decembrie.