Cyber-Body-Systems: explorări imersive între corp și digital
Cum se transformă corpul uman în era digitală? Aceasta este întrebarea pe care o explorează Cyber-Body-Systems, noul proiect semnat de Marginal, care provoacă imaginația și invită publicul să experimenteze granițele dintre corpul fizic și cel digital, la 1 noiembrie, de la ora 19:00, la CINETic.
Evenimentul performativ, urmat de o discuție cu echipa multidisciplinară internațională a proiectului, oferă o privire profundă asupra felului în care mișcarea și tehnologia se îmbină pentru a crea o experiență unică. Accesul este gratuit.
Cyber-Body-Systems combină cercetarea științifică și producția artistică pentru a investiga felul în care tehnologia influențează și redefinește realitatea umană și explorează modul în care digitalizarea ne afectează percepțiile și reacțiile la mediile interne și externe. Astfel, într-un performance imersiv, realizat de Raluca Ghiță, mișcările, gândurile și impulsurile sale electrice sunt captate și transformate în timp real, creând un ciclu de feedback între corpul fizic și cel virtual. Folosind senzori EEG și de captare a mișcării, spectacolul transpune dansatoarea într-un peisaj digital dinamic și imprevizibil.
În premieră în România, acest eveniment explorează interacțiunea dintre om și tehnologie, propunând discuții despre modul în care digitalizarea ne afectează viețile de zi cu zi. În cadrul unei discuții aplicate după performance, vor fi prezentate concluziile unei cercetări extinse, realizate printr-un program bilateral de rezidență artistică.
Proiectul este coordonat de Claudia Schnugg (Austria, inițiatoare DIGI-Sense în cadrul Institute of Business Informatics – Communications Engineering al Universității Johannes Kepler din Linz) și Andrei Tudose (România, director artistic). Cyber-Body-Systems este rezultatul colaborării dintre artista austriacă Daniela Brill și artiștii români Raluca Ghiță, Cip Făcăeru, Andrei Raicu, cercetătoarea în neuroștiință Alexandra Sofonea, și echipa tehnică formată din Sabin Șerban și Dan Făcăeru. Proiectul a debutat în iunie cu un o sesiune de cercetare deschisă alături de publicul din România, urmată de rezidența din Austria și o instalație performativă work in progress la Linz.
Discuțiile de după performance oferă ocazia de a explora rezultatele cercetării și impactul acestora asupra artei și societății, acoperind teme precum interacțiunea om-mașină, roboții și sistemele fizico-digitale din viața cotidiană.
Dublu performance live
În 5 noiembrie, de la ora 19:30, la Iridescent Festival de la Centrul Național al Dansului, va avea loc un dublu performance live susținut de Raluca Ghiță (mișcare) și Andrei Raicu (sunet). Spectacolul explorează modul în care corpul digitalizat se schimbă constant și cum fiecare acțiune redefinește această transformare. Mișcările conștiente și inconștiente ale corpului contribuie la crearea unui peisaj sonor creat în timp real, oferind o invitație la reflecție asupra forțelor care ne influențează experiențele și asupra modului în care corpurile noastre interacționează atât cu mediul fizic, cât și cu cel digital.
După spectacol, are loc o discuție despre cum percepțiile și expresia artistică sunt transformate prin interacțiunea cu tehnologia digitală și despre capacitatea noastră de a înțelege și controla aceste schimbări.
Cyber-Body-Systems este un proiect al Marginal, organizație culturală non-profit din România, care urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale.
Cyber-Body-Systems este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.