Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Descoperire uimitoare de ceramică romană rară în apele Siciliei
soprintendenza del mare2

Descoperire uimitoare de ceramică romană rară în apele Siciliei

O epavă care transporta ceramică romană rară a fost descoperită în largul coastei din Siracuza, Sicilia – în cadrul rezervației naturale Vendicari Wildlife Oasis Orientata.

Doi pescari au observat inițial obiecte ciudate ieșind la suprafață de pe fundul mării, în jurul acestei zone, în ianuarie 2022. Aceștia au raportat imediat descoperirea lor autorităților italiene.

Superintendența Mării Siciliei a încheiat un parteneriat cu Centrul de scufundări Capo Murro, condus de Fabio Portella, pentru a examina mai îndeaproape aceste obiecte.

soprintendenza del mare

La aproape 70 de metri sub nivelul apei, scafandrii au găsit și au documentat în relief fotogrammetric tridimensional 40 de vase ceramice. Unele au devenit de atunci parte a ecosistemului marin, împrăștiate și pe jumătate îngropate, dar majoritatea sunt încă aliniate, ordonate. Nava care le-a transportat odinioară este îngropată în nisip, au declarat autoritățile.

Forma și caracteristicile distinctive ale acestor ulcioare se potrivesc cu cele ale borcanelor Richborough 527, un tip de amforă cu nervuri orizontale. Deși aceste vase sunt denumite după orașul din comitatul Kent, Anglia, unde au fost clasificate pentru prima dată, ele au apărut în tot fostul Imperiu Roman – în principal în sudul Marii Britanii, deși fragmente au apărut și în Spania, Croația și nu numai.

Cu toate acestea, se crede că vasele Richborough 527 provin din Lipari, Italia, una dintre Insulele Eoliene, situată la 40 de kilometri de coasta de nord a Siciliei. Dacă se dovedește că aceste vase sunt din Lipari, ele ar avea o vechime de aproximativ 1.900-2.100 de ani.

Amfore similare au fost descoperite în Lipari, în anii 1990, „în timpul săpăturilor din Valea Portinenti”, au precizat autoritățile italiene.

Vasele Richborough 527 erau adesea folosite pentru a transporta alum, un compus din aluminiu dublu hidratat și sulfat de potasiu. Substanța chimică era un produs specializat cunoscut, comercializat frecvent în jurul Imperiului Roman. Alumul avea multiple întrebuințări, dar cel mai adesea era folosit pentru a fixa vopseaua pe țesături. În plus, se numără printre principalele produse vulcanice din Lipari, așa cum a documentat celebrul istoric antic grec Diodoro Siculo.

Pe baza anunțului lor, Superintendența nu intenționează să aducă aceste amfore la țărm sau să dezgroape restul navei. În schimb, este mai interesată să verifice dacă amforele nou descoperite sunt de fapt Richborough 527. Dacă se adeverește, descoperirea din largul coastelor sudice ale Siciliei ar ajuta istoricii să înțeleagă mai multe despre vechile rute comerciale mediteraneene.

Foto credit: Facebook/ Soprintendenza del Mare