Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Două clădiri de mari dimensiuni, descoperite sub Palatul Universităţii din Bucureşti
ruine palatul universitatii

Două clădiri de mari dimensiuni, descoperite sub Palatul Universităţii din Bucureşti

Ruinele bine conservate a două clădiri de mari dimensiuni au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice din curtea interioară a Universităţii din Bucureşti, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) împreună cu partenerii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti care conduc săpăturile.

Din anul 2017, Muzeul Municipiului Bucureşti împreună cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti au preluat misiunea de a conduce săpăturile şi de a descoperi acele fragmente de istorie ce lipseau din trecutul Universităţii şi al ansamblului „Sf. Sava”.

Ziduri din fosta clădire a Universităţii, descoperite în 2017

„Primele săpături din 2017 şi 2018 au scos la suprafaţă ziduri din fosta clădire a Universităţii ridicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi din Academia „Sf. Sava” ridicată în timpul domnului fanariot Alexandru Ipsilanti, între 1776-1779, în zona fostei clădiri a Academiei Domneşti „Sf. Sava” înfiinţată de Constantin Brâncoveanu la 1694”, spun arheologii.

Cercetările au fost reluate în octombrie 2022.

„De această dată cu efort susţinut şi cu experienţa campaniilor precedente, am început dinspre zona Facultăţii de Matematică. Aici au fost identificate ruinele bine conservate a două clădiri de mari dimensiuni, aflate în vecinătatea Academiei lui Ipsilanti. Ziduri zvelte de cărămidă despart încăperi generoase în cele două clădiri, lipite la calcan. Nu ştim cu precizie când au fost zidite, însă conturul lor stă desenat pe planul de la 1846 al maiorului Borroczyn. Cercetările au arătat că ambele clădiri au beneficiat de cel puţin o reparaţie majoră, asociată cu o serie de recompartimentări. În clădirea dinspre vest, într-una din camere, se mai păstrează încă podelele din cărămidă ordonat aranjată”, preciează specialiştii de la MMB.

constructie secol xix

Au fost descoperite ziduri ale uneia dintre construcțiile din prima jumătate a secolului al XIX, care a fost demolată pentru a face loc Palatului Universității București ale cărui lucrări au început în 1857 după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

obiecte1

De asemenea, au fost găsite în timpul cercetărilor din curtea Universității obiecte ce datează din perioada secolelor XVIII-XIX.

Vestigiile arheologice din curtea interioară a Palatului Universității vor fi puse în valoare și vor putea fi văzute de public, asigură cercetătorii.

Foto credit: MMB / Ziduri ale clădirii Academiei „Sf. Sava” ridicată de Alexandru Ipsilanti între 1776-1779 în zona fostei clădiri a Academiei Domnești „Sf. Sava” ridicată de Constantin Brâncoveanu la 1694