Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Două expoziții de benzi desenate istorice reprezintă România la Balkan Trafik 2024
muzeul judetean de istorie brasov

Două expoziții de benzi desenate istorice reprezintă România la Balkan Trafik 2024

Două expoziții de benzi desenate istorice, „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans” și „Istorii din ’89 în benzi desenate”, reprezintă România la Balkan Trafik 2024, care are loc la Place De Brouckere și Grand Place din Bruxelles în perioada 25 – 27 aprilie.

Creatorii de benzi desenate Octav Ungureanu și Valentin Tănase, care au colaborat la expozițiile realizate de Muzeul Județean de Istorie Brașov, vor participa la eveniment.

Cele două expoziții vor fi prezentate în aer liber, în Place de Brouckere, în centrul orașului Bruxelles.

Valentin Tănase este licențiat al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1978, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1981. Din 1977, participă la majoritatea manifestărilor expoziționale de artă cu caracter municipal sau național organizate de UAP România. Între 1981 – 2022, a avut 65 de expoziții personale de pictură și grafică în țară și străinătate.

Octav Ungureanu este ilustrator și autor de benzi desenate cu experiență în ateliere și cursuri pentru copii și adolescenți, redactor la revista Comics.ro, autor de concept al București ComicsFest, coordonator al albumului ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”, coordonator al proiectului „Povestiri din Holocaust în benzi desenate” al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România.

BD istorice de importanță europeană

Proiectul „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans” a început în 2020, prin câștigarea unei competiții importante la nivel european, lansate în cadrul apelului „Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest” și obținerea unui grant de co-finanțare din partea Comisiei Europene, acordat prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles.

Expoziția „CAN for Balkans”, compusă din 40 de panouri de mari dimensiuni, cu benzi desenate create de 47 de artiști din 11 țări, care au ca temă „Balcanii în istorie”, a fost apreciată la Bruxelles ca un proiect exemplar de cooperare europeană. Printre artiștii români care vor fi expuși se numără Puiu Manu, Octav Ungureanu, Ionuț Popescu, Răzvan Bronescu, Valentin Tănase, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Emanuel Pavel.

„Istorii din ‘89 în benzi desenate” este primul album BD despre decembrie 1989. Editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, albumul reunește 212 pagini de benzi desenate create de 39 de autori români, care au ales să își exprime în stilul propriu amintiri, impresii sau istorii culese despre evenimentele din 1989. Albumul este tradus și în limba franceză.

istorii din 89

istorii din 89

În 2023, expoziția ,,Istorii din ‘89 în benzi desenate” a fost prezentată în Portugalia (ICR Lisabona), în Albania (Biblioteca ,,Thimi Mitko”, Korcea) și la Timișoara (Biblioteca Universității Politehnica Timișoara), în cadrul programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”.

Artiștii BD români expuși sunt Mircea Arapu, Puiu Manu, Maria Surducan, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Timosenco, Ionuț Popescu, Valentin Tănase.

Festivalul Balkan Trafik este o sărbătoare a artelor spectacolului și aduce în inima Europei reprezentanți ai tuturor țărilor din centrul și sud-estul continentului. Programul anual include expoziții, muzică, dans, rezidențe artistice, dezbateri digital cross-border, street art, workshop-uri tematice.