Expoziție despre sclavie a Rijksmuseum, la sediul ONU din New York
O expoziție despre sclavie organizată de Rijksmuseum din Amsterdam este deschisă la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York până pe 30 martie.
„Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery” (Sclavie. Zece povești adevărate despre sclavia colonială olandeză, n.r.) a fost venisată pe 27 februarie în holul vizitatorilor din sediul ONU, unde va fi văzută zilnic de mii de persoane, inclusiv diplomați din întreaga lume.
„Această expoziție puternică ne invită pe toți să punem capăt rasismului și nedreptății în timpul nostru și să facem din societățile incluzive bazate pe demnitate și drepturi o realitate pretutindeni”, a transmis secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres.
Cu ocazia încheierii expoziției, la 30 martie, Rijksmuseum va organiza o discuție despre „muzee și trecutul colonial” cu experți din Statele Unite, Caraibe și Europa, găzduită în sala ECOSOC a ONU. Fondatorul și directorul executiv al Inițiativei pentru egalitate în justiție, Bryan Stevenson, va fi vorbitorul principal.
Versiune specială a expoziției, la New York
Rijksmuseum a organizat, la invitația Organizației Națiunilor Unite, o versiune specială a celebrei sale expoziții „Slavery”, prezentată pentru prima dată la Amsterdam în 2021.
La New York, cele zece povești personale din expoziția originală vor fi prezentate în jurul unui singur obiect din colecția Rijksmuseum: stocuri de lemn pentru picioare (cca. 1700 – 1850). Folosite în perioada colonială olandeză, mai multe persoane puteau fi prinse în acestea ca pedeapsă corporală pentru a le împiedica să fugă.
„Recunoașterea impactului continuu al sclaviei asupra istoriei mondiale este de mare importanță. Suntem foarte recunoscători Organizației Națiunilor Unite pentru că a atras atenția asupra acestui subiect important prin intermediul expoziției”, a spus Taco Dibbits, directorul general al Rijksmuseum.
Expoziția va fi disponibilă într-o formă adaptată pentru a fi expusă până pe 31 decembrie 2024 în alte birouri ONU din întreaga lume.
Credit foto: Richard Koek / Rijksmuseum