Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul de Film de la Cannes 2023 – Selecția oficială
uma,thurman,attends,the,'ismael's,ghosts,(les,fantomes,d'ismael)',screening

Festivalul de Film de la Cannes 2023 – Selecția oficială

Cele mai noi lungmetraje semnate de cineaști ca Wes Anderson, Martin Scorsese, Todd Haynes, James Mangold și Kore-eda Hirokazu vor fi prezentate la Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta.

Cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 16 – 27 mai, iar juriul internațional va fi prezidat de cineastul suedez Ruben Östlund, de două ori premiat cu Palme d’Or.

“Jeanne du Barry”, regizat de Maïwenn, cu Johnny Depp în distribuție, va deschide ediția și va fi proiectat în premieră mondială, după ceremonia de deschidere.

Indiana Jones va reveni la festival. Premiera mondială a “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, regizat de James Mangold, cu Harrison Ford în rolul legendarului erou, va avea loc după 15 ani de la prezentarea filmului “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”, de Steven Spielberg. Ultimul episod din saga Lucasfilm va fi proiectat pe 18 mai, la Cannes, și va fi lansat în cinematografe pe 28 iunie, în Franța, și pe 30 iunie, în Statele Unite. Cu această ocazie, festivalul îi va aduce un omagiu special lui Harrison Ford pentru întreaga sa carieră.

Împreună cu Apple Original Films, festivalul a confirmat că Martin Scorsese va prezenta pe 20 mai, în premieră mondială, “Killers of the Flower Moon”, noul său lungmetraj cu Leonardo DiCaprio în rol principal. Evenimentul va marca revenirea cineastului în selecția oficială pentru prima dată de la prezentarea filmului “After Hours”, în 1986. Pentru acesta din urmă, Scorsese a fost recompensat cu premiul pentru regie.

Competiție și Un Certain Regard

Selecția a fost prezentată pe 13 aprilie de Thierry Frémaux, coordonatorul festivalului, și Iris Knobloch, noua președintă a festivalului.

În competiția pentru trofeul Palme d’Or au fost alese: “Club Zero”, de Jessica Hausner, “Asteroid City”, de Wes Anderson, “The Zone of Interest”, de Jonathan Glazer, “Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki,, “Les Filles D’Olfa” (“Four Daughters”), de Kaouther Ben Hania, “Anatomie D’une Chute”, de Justine Triet, “Monster”, de Kore-eda Hirokazu, “Il Sol Dell’Avvenire”, de Nanni Moretti, “La Chimera”, de Alice Rohrwacher, “About Dry Grasses”, de Nuri Bilge Ceylan, “L’Ete Dernier”, de Catherine Breillat, “The Passion of Dodin Bouffant”, de Tran Anh Hung, “Rapito”, de Marco Bellocchio, “May December”, de Todd Haynes, “Firebrand”, de Karim Ainouz, “The Old Oak”, de Ken Loach, “Perfect Days”, de Wim Wenders, “Banel Et Adama”, de Ramata-Toulaye Sy, “Jeunesse”, de Wang Bing.

Pentru secțiunea Un Certain Regard au fost selectate: “Los Delincuentes” (“The Deliquents”), de Rodrigo Moreno, “How to Have Sex”, de Molly Manning Walker, “Goodbye Julia”, de Mohamed Kordofani, “Crowra (The Burti Flower)”, de João Salaviza & Renée Nader Messora, “Simple Comme Sylvain”, de Monia Chokri, “Kadib Abyad” (“The Mother of All Lies”), de Asmae EL Moudir, “Los Colonos” (“The Settlers”), de Felipe Galvez, “Augure” (“Omen”), de Baloji Tshiani, “The Breaking Ice”, de Anthony Chen, “Rosalie”, de Stéphanie Di Giusto, “The New Boy”, de Warwick Thornton, “If Only I Could Hibernate”, de Zoljargal Purevdash, “Hopeless”, de Kim Chang-hoon, “Terrestrial Verses”, de Ali Asfari & Alireza Khatami, “Rien a Perdre”, de Delphine Deloget, “Les Meutes”, de Kamal Lazraq, “Le Regne Animal”, de Thomas Cailley.

În afara competiției, proiecții speciale

“Strange Way of Life”, de Pedro Almodóvar, va rula în premieră mondială, în prezența regizorului și a celor doi actori principali, Ethan Hawke și Pedro Pascal. Filmat în sudul Spaniei, acest scurtmetraj este al doilea film în limba engleză al cineastului, după “The Human Voice” din 2020. Proiecția va fi urmată de o conversație cu Pedro Almódovar și echipa de realizatori.

În afara competițiilor festivalului vor fi prezentate filmele “Killers of the Flower Moon”, de Martin Scorsese, “The Idol”, de Sam Levinson, “Cobweb”, de Kim Jee-woon, “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, de James Mangold, și “Jeanne du Barry”, de Maiwenn.

“Omar la Fraise”, de Elias Belkeddar, “Kennedy”, de Anurag Kashyap, și “Acide”, de Just Philippot, vor fi prezentate în segmentul Séance de Minuit.

De proiecții speciale vor beneficia: “Retratos Fantasmas” (“Pictures of Ghosts”), de Kleber Mendonca Filho, “Anselm”, de Wim Wenders, “Occupied City”, de Steve McQueen, și “Man in Black”, de Wang Bing.

În secțiunea Cannes Premieres au fost selectate: “Le Temps D’Aimer”, de Katell Quillevere, “Cerrar Los Ojos”, de Victor Erice, “Bonnard, Pierre et Marthe”, de Martin Provost, și “Kubi”, de Takeshi Kitano.

Alte titluri urmează să fie anunțate în selecția oficială, iar secțiunile paralele Semaine de la Critique și Quinzaine des Réalisateurs vor comunica în câteva zile producțiile alese.

Update (24 aprilie)

Selectorii festivalului au anunțat, pentru competiție, titlurile ”Black Flies”, de Jean-Stéphane Sauvaire, și ”Le retour”, de Catherine Corsini.

Secțiunea Un Certain Regard va cuprinde și ”Only the River Flows”, de Wei Shujun, iar ”Une nuit”, de Alex Lutz, va fi proiectat în închiderea secțiunii, în afara competiției.

Pentru Cannes Premieres, ”Perdidos en la noche”, de Amat Escalante, ”L’amour et les forets”, de Valérie Donzelli, și ”Eureka”, de Lisandro Alonso.

În afara competiție vor fi proiectate și ”L’Abbé Pierre – Une vie de combats”, de Frédéric Tellier, iar un scurtmetraj adăugat competiției de gen este ”Filles du feu”, de Pedro Costa.

Proiecțiii speciale au fost programate și pentru ”Little Girl Blue”, de Mona Achache, ”Bread and Roses”, de Sahra Mani, și „Le théorème de Marguerite”, de Anna Novion.

cannes 2023

Foto © Jack Garofalo/Paris Match/Scoop – creație grafică © Hartland Villa

Actorul și regizorul Michael Douglas, cunoscut pentru filme ca ”The China Syndrome”, ”Basic Instinct” și ”Falling Down”, va primi Palme d’or d’honneur la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de la Cannes, în semn de recunoaștere a carierei sale strălucite, precum și a angajamentului său pentru cinema. Festivalul de la Cannes îi va aduce un omagiu în timpul ceremoniei de deschidere, pe 16 mai.

Distincția a mai fost acordată în trecut unora ca Forest Whitaker, Agnès Varda, Jean-Pierre Léaud, Jodie Foster și Manoel de Oliveira.