Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Festivalul de Film de la Veneția 2022 – „Spre Nord”, de Mihai Mincan, în competiția Orizzonti
Leul de Aur

Festivalul de Film de la Veneția 2022 – „Spre Nord”, de Mihai Mincan, în competiția Orizzonti

Cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția va avea loc în perioada 31 august – 10 septembrie și va fi deschisă cu proiecția lungmetrajului „White Noise”, de Noah Baumbach. Lungmetrajul românesc „Spre Nord”, thriller psihologic scris și regizat de Mihai Mincan, a fost selectat în competiția Orizzonti.

Directorul artistic al festivalului, Alberto Barbera, a anunțat lineup-ul, inclusiv filmul care va închide ediția, „The Hanging Sun”, regizat de Francesco Carrozzini, prezentat în afara concursului.

„White Noise”, cu Adam Driver, Greta Gerwig și Jodie Turner-Smith, este bazat pe romanul omonim din 1985 scris de Don DeLillo. El a fost inclus și în competiție și este primul film produs de Netflix care deschide Festivalul de la Veneția.

Mihai Mincan (care a mai regizat, între altele, documentarele „Bondoc” și „Emigrant Blues: a Road Movie in 2 1/2 Chapters”) își lansează acum primul lungmetraj de ficțiune.

Filmul lui are în centru un marinar filipinez care lucrează pe un vas transatlantic și care descoperă un pasager clandestin român. Convins de o biblie pe care o are bărbatul, marinarul începe un joc periculos care îi implică echipa, credința în Dumnezeu și viața unui om nevinovat.

Producător este Radu Stancu, iar din distribuție fac parte Soliman Cruz, Nikolai Becker, Bartholome Guingona și Olivier Chen.

Veneția 79

În competiția festivalului, în cursa pentru prestigiosul Leu de Aur, au fost incluse filme regizate de cineaști ca Alejandro Iñárritu, Florian Zeller, Alice Diop, Darren Aronofsky, Jafar Panahi, Santiago Mitre, Martin McDonagh și Luca Guadagnino.

Lineup-ul cuprinde 23 de titluri: „Il signore delle formiche”, de Gianni Amelio, „The Whale”, de Darren Aronofsky, „White Noise”, de Noah Baumbach, „L’Imensita”, de Emanuele Crialese, „Saint Omer”, de Alice Diop, „Blonde”, de Andrew Dominik, „Tar”, de Todd Field, „Love Life”, de Koji Fukada, „Athena”, de Ramain Gavras, „Bones and All”, de Luca Guadagnino, „The Eternal Daughter”, de Johanna Hogg, „Bardo, falsa cronica de unas cuantas verdades”, de Alejandro Iñárritu, „Beyond the Wall”, de Vahid Jililvand, „The Banshees of Inisherin”, de Martin McDonaugh, „Argentina, 1985”, de Santiago Mitre, „Chiara”, de Sussana Nicchiarelli, „Monica”, de Andrea Pallaoro, „No Bears”, de Jafar Panahi, „All the Beauty and the Bloodshed”, de Laura Poitras, „Un couple”, de Frederick Wiseman, „The Son”, de Florian Zeller, „Les miens”, de Roschdy Zem, și „Les enfants des autres”, de Rebecca Zlotowsky.

Juriul internațional va fi alcătuit din cineaștii Mariano Cohn, Leonardo Di Costanzo, Audrey Diwan, Leila Hatami, Kazuo Ishiguro și Rodrigo Sorogoyen și prezidat de actrița Julianne Moore.

Ficțiuni în afara concursului

Printre lungmetrajele de ficțiune selectate în afara competiției se numără „Don’t Worry Darling”, de Olivia Wilde, care joacă alături de cântărețul Harry Styles, „Pearl”, de Ti West, „Siccita”, de Paolo Virzi, cu Monica Bellucci, „Master Gardener”, de Paul Schrader, cu Sigourney Weaver, „Call of God”, de Kim-ki Duk, și „Dead for a Dollar”, de Walter Hill, cu Willem Dafoe și Rachel Brosnahan în distribuție.

Documentare în afara competiției

Printre documentarele care vor fi prezentate în afara competiției se numără „Nuclear”, de Oliver Stone, „Freedom on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom” (Ucraina, UK, SUA), de Evgeny Afineevsky, „The Matchmaker” (Italia), de Benedetta Argentieri, „Gli Ultimi Giorni Dell’Umanità” (Italia), de Enrico Ghezzi și Alessandro Gagliardo, „The Kiev Trial” (Olanda, Ucraina), de Sergei Loznitsa, și „In Viaggio” (Italia), de Gianfranco Rosi.

Orizzonti

În secțiunea competițională Orizzonti au fost selectate: „Princess” (Italia), de Roberto De Paolis – film de deschidere, „Victim” (Slovacia, Cehia, Germania), de Michal Blasko , „On The Fringe” (Spania), de Juan Diego Botto, „Trenque Lauquen” (Argentina, Germania), de Laura Citarella, „Vera” (Austria), de Tizza Covi și Rainer Frimmel, „Innocence” (Danemarca, Israel, Finlanda, Islanda), de Guy Davidi – documentar,
„Blanquita” (Chile, Mexic), de Fernando Guzzoni, „For My Country” (Franța, Taipei), de Rachid Hami, „A Man” (Japonia), de Key Ishikawa, „Bread and Salt” (Polonia), de Damian Kocur, „Luxembourg, Luxembourg” (Ucraina), de Antonio Lukich, „Ti Mangio il Cuore” (Italia), de Pippo Mezzapesa, „To The North/ Spre Nord” (România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia), de Mihai Mincan, „Autobiography” (Franța, Germania, Qatar), de Makbul Mubarak, „The Sitting Duck” (Franța), de Jean-Paul Salomé, „World War III” (Iran), de Houman Seyiedi, „The Happiest Man in the World” (Bosnia și Herțegovina, Belgia, Danemarca), de Teona Strugar Mitevska, „The Bride” (Portugalia), de Sergio Trefaut.

Au fost alese 13 titluri în competiția Orizzonti pentru scurtmetraje și zece titluri în Orizzonti Extra.

Festivalul marchează anul acesta nouă decenii de la prima ediție printr-o expoziție specială și evenimente colaterale.

Toate detaliile despre festival, pe www.labiennale.org.