Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Finaliștii Booker Prize 2022
2022 booker prize, lista scurta, curatorial

Finaliștii Booker Prize 2022

Scriitorii Alan Garner, NoViolet Bulawayo, Percival Everett, Elizabeth Strout, Claire Keegan și Shehan Karunatilaka sunt finaliștii de anul acesta pentru Booker Prize.

Garner, în vârstă de 87 de ani, a devenit cel mai vârstnic scriitor inclus pe lista scurtă pentru prestigiosul premiu literar.

El este nominalizat pentru „Treacle Walker”, în timp ce NoViolet Bulawayo – pentru „Glory”, Percival Everett – pentru „The Trees”, Elizabeth Strout – pentru „Oh William!”, Claire Keegan – „Small Things Like These” și Shehan Karunatilaka – pentru „The Seven Moons of Maali Almeida”.

„Small Things Like These” este cel mai scurt roman nominalizat vreodată la Booker Prize, el având doar 116 pagini. Organizatorii au precizat însă că volumul „Treacle Walker” este chiar mai scurt, dacă este luat în considerare numărul de cuvinte.

Câștigătorul premiului în valoare de 50.000 de lire sterline va fi anunțat pe 17 octombrie, la Londra.

Volume inspirate de evenimente reale

Cele mai multe dintre cărțile selectate în finală sunt inspirate de evenimente reale, precum uciderea lui Emmett Till („The Trees”) și prăbușirea dictatorului Robert Mugabe („Glory”).

Președintele juriului, Neil MacGregor, a spus că lucrările alese „vorbesc puternic despre lucruri importante” care „ne privesc pe toți”.

Cei șase autori reprezintă cinci naționalități diferite. Toți finaliștii primesc 2.500 de lire sterline și o ediție special legată a cărții lor.

Anul trecut, câștigătorul Booker Prize a fost autorul sud-african Damon Galgut pentru „The Promise”.

Credit foto: thebookerprizes.com