Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Francis Kéré, primul arhitect de culoare laureat cu Premiul Pritzker, cea mai importantă distincție în domeniu

Francis Kéré, primul arhitect de culoare laureat cu Premiul Pritzker, cea mai importantă distincție în domeniu

Francis Kéré este laureatul pe anul 2022 al Premiului Pritzker și a devenit primul arhitect de culoare care este recompensat cu prestigioasa distincție.

Arhitect, educator și activist social, Kéré a transmis că speră să forțeze oamenii să viseze și să își asume riscuri.

Anunțul numelui laureatului de anul acesta al Pritzker Architecture Prize a fost făcut de Tom Pritzker, președinte al Hyatt Foundation, care sponsorizează premiul considerat cea mai importantă distincție în arhitectură.

francis kere @ lars borges

Francis Kéré @ Lars Borges

„Sper să schimb paradigma, să forțez oamenii să viseze și să își asume riscuri. Pentru că sunteți bogați nu înseamnă că trebuie să risipiți materiale. Pentru că sunteți săraci nu înseamnă că nu puteți încerca să creați calitate. Toată lumea merită calitate, toată lumea merită lux și confort. Suntem toți legați și îngrijorările privind climatul, democrația și lipsurile sunt grijile tuturor”, a spus Kéré în comunicatul Prietzker Prize.

Născut în 1965, în Gando (Burkina Faso), și stabilit în Berlin, Diébédo Francis Kéré dă putere și transformă comunitățile prin arhitectură.

primary school, francis kere @ erik jan ouwerkerk

Școală primară – Francis Kéré @ Erik Jan Ouwerkerk

Prin angajamentul lui față de dreptatea socială și prin folosirea inteligentă a materialelor locale pentru a stabili o conexiune și a răspunde climatului natural, el lucrează în țări marginalizate, unde arhitectura și indrastructura sunt absente.

Faptul că el construiește instituții de învățământ, unități medicale, clădiri și publice adesea în locuri unde resursele sunt reduse, expresia muncii sale depășește valoarea unei clădiri în sine.

„Francis Kéré este un inovator în arhitectura sustenabilă în zone cu lipsuri majore. Este arhitect și executor, deopotrivă, îmbunătățind viețile și experiențele multor cetățeni într-o regiune din lume care este uneori uitată”, este comentariul comitetului Pritzker. „Prin clădiri care demonstrează frumusețe, modestie, curaj și invenție și prin integritatea arhitecturii lui, Kéré susține cu grație misiunea acestui premiu”.

Fotografie principală: Serpentine Pavilion. Credit foto: Iwan Baan/ pritzkerprize.com