Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Freedom” – Trei fotografi români, într-o expoziție documentară la Londra
freedom, expozitie, icr londra

„Freedom” – Trei fotografi români, într-o expoziție documentară la Londra

Expoziția foto-documentară „Freedom/ Libertate“, ce reunește fotografii realizate în 1989 la Timișoara, fotografii din prima linie a războiului din Ucraina, imagini cu refugiații ucraineni din România și articole și note de presă de la cele două evenimente care au modelat istoria Europei, poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Roman de la Londra până la 15 ianuarie 2024.

Fotografiile explorează multiplele fațete ale luptei pentru libertate. Ȋn cadrul evenimentului dedicat Revoluției Române din 1989 și luptei din Ucraina, expun trei fotoreporteri remarcabili: Andreea Alexandru (Associated Press), Constantin Duma (Agerpres), supranumit fotograful Revoluției de la Timișoara, și Vadim Ghirdă (Associated Press), deținător al unui premiul Pulitzer pentru fotografiile sale de război.

În aceeași perioadă, au loc expoziția în aer liber „Timișoara Incognito“, prezentată pe panouri în jurul sediului ICR Londra din Belgrave Square. Expoziția este dedicată orașului Timișoara, care în 2023 a fost Capitală Europeană a Culturii.

Despre autorii fotografi

Andreea Alexandru a debutat în fotojurnalism în anul 2008, ca fotoreporter al agenției Mediafax, în București. Din 2011, a devenit un colaborator permanent al agenției internaționale Associated Press (AP). Andreea Alexandru a acoperit exodul civililor ucraineni în România, odată cu începerea războiului declanșat de Federația Rusă și a continuat prin a urmări integrarea lor în societatea românească, fie ca a fost vorba despre artiști care lucrează în România, fie despre copii care și-au început educația mergând în scoli romanești. Pentru activitatea de la AP a primit numeroase distincții. Face parte din echipele AP de elită care acoperă evenimente internaționale de relevanță globală, precum ar fi funeraliile reginei Elizabeth II și încoronarea regelui Charles III.

Constantin Duma, supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara, face fotografie de mai bine de 50 de ani, având înclinație preponderent spre fotografia de peisaj și cea urbană. În prezent, este un fotoreporter cunoscut în țară și peste hotare, fiind parte activă a vieții culturale din Timișoara. De peste 20 de ani este fotoreporter la agenția națională de presă Agerpres, un loc cu care se identifică și care îi oferă mereu provocări. Constantin Duma a activat inclusiv în cadrul Muzeului de Istorie. Acolo a învățat să comprime mesajul fotografic după documentare. Încă de la primele semne ale Revoluției, a făcut fotografii care reprezintă o parte importantă a documentelor Revoluției de la Timișoara.

Vadim Ghirdă și-a început activitatea la Associated Press în 1990. În următorii 10 ani a acoperit evenimentele din România de după căderea comunismului, războiul din Transnistria, conflictele din timpul destrămării Iugoslaviei în Bosnia, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord. În prima decadă a anilor 2000, a asistat la confruntările dintre palestinieni și armata israeliană, evoluțiile din Irak după finalul războiului condus de Statele Unite.
Mai recent a surprins bombardamentele americane împotriva grupării Stat Islamic la frontiera dintre Turcia și Siria, ocuparea Crimeei de către forțele Federației Ruse și conflictul care a început în estul Ucrainei după aceasta. S-a deplasat în Ucraina cu o lună înaintea începerii războiului dintre Rusia și Ucraina petrecând zece săptămâni la începutul luptelor din această țară. A revenit ȋn Ucraina la un an de la începerea războiului. Este coordonatorul AP pentru România și Republica Moldova. Este câștigătorul mai multor premii pentru fotografie, precum Atlanta Photojournalism Seminar First Prize 2007, 2015 și 2023; Clarion Prize 2008; premiul I al Asociației Fotografilor de Presă Americani, în 2013; World Press Photo 2017; Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre 2022 și Premiul Pulitzer pentru fotografie de război în 2023, alături de un colectiv fotografic.