Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii premiilor Pulitzer 2023
medalie pulitzer

Câștigătorii premiilor Pulitzer 2023

Premiile Pulitzer sunt acordate, de mai bine de 100 de ani, de Universitatea Columbia pentru a onora realizările americane în jurnalism, litere, teatru și muzică. Premiile Pulitzer sunt recunoscute la scară largă ca fiind cele mai prestigioase distincții din domeniul lor în Statele Unite.

Cea de-a 107-a ediție a premiilor Pulitzer a celebrat jurnaliști din întreaga țară. Associated Press a câștigat două premii pentru acoperirea războiului din Ucraina – pentru serviciu public (Mystyslav Chernov, Evgeniy Maloletka, Vasilisa Stepanenko și Lori Hinnant), fiind cel mai prestigios dintre ele; și la categoria Breaking News Photography (pentru 15 imagini realizate de șapte fotografi, între care românul Vadim Ghirdă).

„Premiul a fost acordat echipei de fotografi a Associated Press pentru imagini unice și impresionante din primele săptămâni ale invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv devastarea orașului Mariupol după ce alte organizații de presă au plecat, victime ale atacului asupra infrastructurii civile și rezistența poporului ucrainean care a reușit să fugă”, a fost motivația juriului.

The Washington Post, LA Times și The New York Times, câte două premii

The Washington Post a câștigat două Pulitzer (National Reporting – Caroline Kitchener și Feature Writing – Eli Saslow), la fel ca Los Angeles Times (Feature Photography – Christina House și Breaking News Reporting – echipa) și AL.com din Birmingham. Editorialistul Kyle Whitmire de la AL.com a câștigat premiul Commentary pentru munca sa de analiză a moștenirii confederate din Alabama. De asemenea, publicația online a primit un Pulitzer pentru reportaj local pentru seria sa de reportaje care a scos la iveală neregulile comise de poliția locală. Au fost acordate două premii la această categorie. Celălalt Pulitzer pentru reportaj local a fost acordat publicației Mississippi Today, din Ridgeland. Reportajul realizat de reporterul Anna Wolfe a dezvăluit corupția unui fost guvernator.

The New York Times a câștigat de asemenea două premii Pulitzer, pentru reportaj internațional și pentru reportaj ilustrat și comentarii.

Caitlin Dickerson, a cărei carieră de reporter a început la NPR, a câștigat un Pulitzer pentru un reportaj explicativ scris pentru The Atlantic. Ea a realizat un reportaj despre familiile de migranți separate la granița de sud și despre abuzurile la care au fost supuse multe dintre ele.

În acest an, într-o decizie neobișnuită, dar nu inedită, premiul pentru ficțiune a fost acordat volumelor „Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver, și „Trust”, de Hernan Diaz.

Cartea „His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice”, de Robert Samuels și Toluse Olorunnipa, a fost doar finalistă la categoria biografii, însă a câștigat un premiu Putlizer la categoria non-ficțiune generală.