Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Frica în istorie”, avanpremieră a Salonului de Benzi Desenate de la Constanța
benzi desenate, frica in istorie

„Frica în istorie”, avanpremieră a Salonului de Benzi Desenate de la Constanța

Expoziția cu benzi desenate „Frica în istorie!” va fi prezentată în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând cu 22 iulie, până la sfârșitul lunii august 2022.

Expoziția outdoor reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021. Este vorba despre 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.

„Portofoliul de benzi desenate a fost dominat, și este de înțeles motivul, de subiecte inspirate din bolile care au ucis milioane de oameni (ciuma, gripa spaniolă, COVID-19), dar și de furia cu care omenirea s-a autodistrus prin războaie, regimuri dictatoriale și «psihoze colective». Unul dintre artiști și-a încheiat banda desenată întrebând ce frică ne este dat să trăim în viitorul apropiat. Apelul la istorie ne poate ajuta să imaginăm mai multe răspunsuri, dar pentru noi, respectând misiunea Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, în mod clar, trecutul rămâne timpul de cercetat pentru benzile desenate și unica sursă de inspirație și pentru tematicile edițiilor viitoare”, a transmis Nicolae Pepene, directorul festivalului, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Expoziție itinerantă

„Frica în Istorie”, cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, a mai fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, în București, la Biblioteca Națională a României, și în centrul istoric al orașului Deva.

La Constanța, expoziția produsă de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Totodată, prezentarea aici constituie o avanpremieră a Salonului de Benzi Desenate de la Constanța, manifestare organizată în cadrul proiectului „Istorii pontice în benzi desenate”, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului mai multe expoziţii, vor avea loc întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, lansări de publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică.

Salonul de Benzi desenate de la Constanța este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Bedefililor din România, în perioada 13 – 15 august 2022.