Generația de Aur a fotbalului românesc, în expoziție la Art Safari
Generația de Aur a fotbalului românesc va fi sărbătorită la Art Safari printr-o expoziție temporară, în perioada 23 mai și 2 iunie, în contextul finalei de adio pe care titularii de atunci o vor juca în 25 mai, pe Arena Națională.
Expoziția marchează performanțele echipei naționale la Cupa Mondială din 1994, unde a ajuns până în sferturile de finală, după o victorie împotriva Argentinei.
Echipamente sportive din colecții private, printre care și tricoul purtat atunci de Gheorghe Hagi, cu semnătură olografă, articole și fotografii rare de la acel meci, se regăsesc printre atracțiile expoziției.
O călătorie în timp
La Mondialul din ’94, care a avut loc în Statele Unite, naționala României a ajuns în sferturile de finală împotriva Suediei, în urma eliminării Argentinei din competiție.
Anul acesta, în 25 mai, pe Arena Națională, jucătorii acelei generații se vor întâlni într-un meci special cu o echipă de foste staruri internaționale, cu José Mourinho antrenor.
Expoziția de la Art Safari va explora realizările impresionante ale Generației de Aur, cum e supranumită. De la echipamentele originale purtate de starurile fotbalului românesc, articole și reviste vechi din colecții private importante, până la fotografii, expoziția oferă o altfel de perspectivă asupra unei epoci de aur a fotbalului românesc.
Piesa-vedetă va fi tricoul oficial al echipamentului național cu semnătura olografă a lui Gheorghe Hagi, ce provine dintr-o colecție privată. De altfel, Gheorghe Hagi este inclus și în expoziția „Istoria României în 100 de portrete”, ce poate fi văzută la Art Safari până în 28 iulie, printr-o fotografie din arhiva Agerpres și tricoul purtat de „Zecele” României la Campionatul European de Fotbal din 1996.
Sezonul actual Art Safari, al 14-lea, poate fi vizitat la Palatul Dacia-România până la finalul lunii iulie. Program de vizită: joi – duminică, de la 12:00 la 21:00 (ultima intrare – 20:30). Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro sau direct de la intrare.
Credit foto: arhiva Art Safari/ Denis Oros