Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Graffiti-ul macabru de pe poarta celui mai mare castel medieval din Anglia, expus public
castelul dover

Graffiti-ul macabru de pe poarta celui mai mare castel medieval din Anglia, expus public

Un graffiti macabru sculptat pe o ușă de soldații care păzeau cel mai mare castel medieval din Anglia într-o perioadă de amenințare de invazie franceză a fost expus public. Poarta, care poate fi văzută acum la Castelul Dover, unde se află cel mai apropiat port de coastele Europei continentale, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și, prin urmare, a fost folosită în timpul războaielor napoleoniene de la începutul secolului al XIX-lea.

Descoperirea sa în vârful turnului King John, precum și cea a celor 50 de graffiti care îl acoperă, dintre care unele înfățișează spânzurări, este o „descoperire extraordinară”, spune istoricul Paul Pattison.

Fascinația pentru execuțiile publice pe care o dezvăluie oferă „o perspectivă unică asupra stării de spirit a acestor soldați, mai ales într-o perioadă atât de aglomerată”, spune specialistul, care lucrează pentru English Heritage, organizația care administrează situl.

Modernizat în detaliu

Construit în secolul al XII-lea, castelul Dover, care primește peste 350.000 de vizitatori pe an, a fost modernizat în detaliu în anii 1790 pentru a deveni o garnizoană militară importantă.

Având în vedere amenințarea unei invazii franceze, acesta a găzduit mii de soldați în anii care au urmat, portul din apropiere fiind o țintă principală pentru orice ofensivă.

Între 6 și 12 soldați erau postați permanent pe turn și uneori își omorau timpul scrijelind graffiti, cu cuțitele sau cu baionetele.

Pe ușa restaurată, care este acum expusă, se află mai multe date, inclusiv 1789, anul Revoluției Franceze, numeroase inițiale, o navă, două nume și, de asemenea, nouă spânzurători.

Cercetătorii cred că această „repetiție ciudată și macabră” ar putea reprezenta o execuție reală care a avut loc în Dover la acea vreme, atrăgând mii de spectatori.

Cu toate acestea, una dintre gravuri prezintă un personaj în uniformă militară și purtând un bicorn caracteristic imaginilor lui Napoleon, ceea ce înseamnă că ar putea fi o reprezentare chiar a împăratului.

„Ceea ce face această ușă atât de extraordinară este faptul că este un exemplu rar și prețios care își lasă amprenta”, explică Paul Pattison.

În plus față de această poartă, castelul Dover oferă acum vizitatorilor o perspectivă asupra asediului sângeros al orașului de către forțele franceze și rebelii englezi în 1216 și 1217.

Foto credit: English Heritage