Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Instalaţia performativă „NO RA”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române
no ra femininul norilor

Instalaţia performativă „NO RA”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Instalaţia performativă „NO RA – Femininul norilor” va fi prezentată, în premieră, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), pe 29 mai.

Instalaţia este inspirată din romanul cu puternice accente biografice „Hipodrom”, de Nora Iuga.

Spectacolul aduce pentru prima dată în față spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga. Acest spectacol îi este dedicat.

Spectacol cu intrare liberă

Realizat pentru a aduce mai aproape de public opera și viața scriitoarei Nora Iuga, spectacolul va fi prezentat în Sala „Perpessicius” a MNLR, cu intrare liberă, până în luna octombrie.

De asemenea, acesta va avea reprezentații la mai multe universități partenere din țară.

Povestea Norei începe în Hermannstadtul mult iubit, locul unde fetița și tânăra Nora și-au trăit cele mai mari bucurii, dar și cele mai mari tristeți. Aflată la vârsta senectuții și locuind în București, Nora e cu gândul la orașul copilăriei.

Dramatizarea textului a fost realizată de Mihai Ignat şi regia este semnată de Horațiu Mihaiu. Scenografia a fost realizată de Maria Nicola, iar Cinty Ionescu semnează video designul. Sound design-ul este realizat de Andrei Mihai, iar din distribuţie fac parte Iulia Georgeta Popescu și Ilie Iordan.

Nora Iuga – un superstar al literaturii române

Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare română, s-a născut pe 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, cu specializarea Germanistică, în 1953 și lucrat ca profesoară de limba germană, bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977 – 1986 a fost jurnalistă la publicațiile de limba germană „Neuer Weg” şi „Volk und Kultur”.

Debutul Norei Iuga a avut loc în 1968 cu volumul de poezie „Vina nu e a mea”, iar printre cele mai cunoscute volume de poezii ale scriitoarei se numără: „Captivitatea cercului” (1970), „Inima ca un pumn de boxeur” (1982), „Dactilografa de noapte” (1996), „Capricii periculoase” (1998), „Autobuzul cu cocoșați” (2001) și „Fetița cu o mie de riduri” (2005).

Pe lângă poezie, Nora Iuga a scris și proză. Primul roman, „Săpunul lui Leopold Bloom”, a fost publicat în 1993. Scriitoarea este și o cunoscută traducătoare din limbile germană și suedeză. Ea a tradus în limba română basme de Wilhelm Hauff și povești de E.T.A. Hoffmann, Gunter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Muller, precum și texte de Friedrich Nietzsche, Gershom Sholem și Oscar Pastior.