Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  „Intelligens”, tema Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2025
pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția, proiecte 2 2023

„Intelligens”, tema Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2025

Bienala de Arhitectură de la Veneția a anunțat titlul și tema celei de-a 19-a ediții, care va avea loc între 10 mai și 23 noiembrie 2025 și va fi curatoriată de Carlo Ratti.

Intitulată „Intelligens. Natural. Artificial. Collective”, bienala va conecta discipline precum arta, ingineria, biologia și știința datelor la designul urban și schimbările climatice. Expoziția „va fi despre mediul construit și despre numeroasele discipline care îl modelează”, după cum a declarat Ratti într-un comunicat. „Arhitectura se află în centru, dar nu este singură”.

Ratti a mai subliniat că titlul evenimentului este de obicei anunțat în engleză și în italiană, dar că „în 2025, va fi condensat într-un singur cuvânt pentru ambele limbi prin precedentul latin comun: intelligens”. El a explicat că acest cuvânt „este legat de termenul modern de «inteligență», dar evocă și un set mai larg de semnificații asociate. De fapt, «gens», înseamnă «oameni» în latină”.

„Mediul construit este unul dintre cei mai mari contribuitori la emisiile atmosferice, ceea ce plasează arhitectura printre principalii vinovați pentru degradarea planetei noastre”, a continuat Ratti. „Pe măsură ce criza climatică se agravează, trebuie să ne resemnăm cu acest rol sau mai putem oferi soluții, substanțiale și necosmetice, eficiente și rapid de realizat?”.

Țările participante sunt încurajate să abordeze ideea comună „Un loc, o soluție”, punând în valoare ingeniozitatea locală.

Patru secțiuni

Bienala de anul viitor va fi organizată în patru secțiuni: „Transdisciplinaritate”, „Laboratorul viu”, „Spațiu pentru idei” și „Protocol de circularitate”.

Secțiunea „Transdisciplinaritate” se va concentra pe proiecte colaborative între arhitecți și cei care lucrează în alte domenii, în timp ce „Laboratorul viu” e dedicată formelor de interacțiune a inteligenței prezentate în diverse locuri din Veneția, având în vedere că Pavilionul Central va fi închis pentru renovare în timpul evenimentului.

„Spațiul pentru idei” este deja în funcțiune sub forma unei platforme pe site-ul Bienalei, unde vizitatorii pot găsi idei care „favorizează o eterogenitate expansivă de voci, viziuni și sugestii”. Secțiunea „Protocol de circularitate” își propune să stabilească obiective fără precedent pentru circularitate. Va fi elaborat un Manifest al circularității pentru a defini direcții clare și un nou standard pentru viitorul evenimentelor culturale, au mai precizat organizatorii.

În 2023, tema a fost „Laboratorul viitorului/ The Laboratory of the Future”, aleasă de curatoarea Lesley Lokko, iar România a participat cu proiectul „Acum – Aici – Acolo”, coordonat de arh. Emil Ivănescu.

Imagine din Pavilionul României la Bienala de Arhitectură 2023 (c) curatorial.ro