Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Istoria palatelor voievodale de la București și Târgoviște în descoperiri arheologice, la Palatul Suțu
afis palate voievodale

Istoria palatelor voievodale de la București și Târgoviște în descoperiri arheologice, la Palatul Suțu

Date istorice, cartografice și documentare, ajutate de arheologie, stau la baza expoziției „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală”, deschisă la Palatul Suțu începând cu 20 iunie.

Acest proiect muzeal curatoriat de Theodor Ignat, Sorin Cleșiu și Irina Cîrstina explorează parcursul pe care cele două orașe le-au avut în perioada medievală şi istoria bogată a acestor reședințe domnești folosite, fie concomitent, fie alternativ, de domnii munteni, între a doua jumătate a secolului al XIV-lea și până în secolul al XVIII-lea. Evoluția celor două capitale a fost marcată de personalitatea și interesul câtorva mari domnitori ai Țării Românești, printre care Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mircea Ciobanul, Petru Cercel și Constantin Brâncoveanu.

Alegerea celor două nuclee de putere de la Târgoviște și București nu este întâmplătoare. Cele două curți domnești au funcționat aproape concomitent în funcție de contextul istoric în care se aflau domnitorii, a căror amprentă și influență se evidențiază în fazele constructive identificate de arheologi.

Expoziția propusă este o îmbinare a datelor istorice, cartografice și documentare, ajutate de arheologie. Obiectele alese pentru expunere, cea mai mare parte fiind descoperiri arheologice, au rolul de a introduce vizitatorul în contextul epocii feudale.

Evoluția și dinamica celor două capitale

Expunerea va oferi vizitatorilor și ocazia de a afla date noi despre istoria acestor fortificații și semnificația lor în epoca medievală, dar și despre rolul pe care aceste centre politice l-au avut în dezvoltarea viitoarelor centre urbane de astăzi.

Scurtele narațiuni creionate sintetic pe panouri au ca subiect istoria monumentelor Curților medievale de la București și Târgoviște, cu provocările prin care ruinele sau edificiile au trecut sau încă mai trec. În ambele cazuri, curțile domnești sau palatele reprezintă epicentrul dezvoltării urbane și polul care atrage și oferă stabilitate.  Expoziția organizată de Muzeul Municipiului București oferă un crâmpei din evoluția și dinamica celor două capitale.

Un obiectiv adiacent al expoziției „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală” a fost ca, ajutată de perspectiva oferită de muzeografie și arheologie, atenția publicului să fie îndreptată și către soarta monumentelor bucureștene sau târgoviștene de care se leagă perspectiva reformării și a edificării unor complexe muzeografic coerente, importante pentru comunitate prin implicațiile cultural-educative pe care le oferă, mai spun curatorii.

Vernisajul e programat în 20 iunie, la ora 17:000, iar expoziția „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală” poate fi vizitată la Palatul Suțu până în 30 noiembrie 2024.