Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Laureatul premiului Nobel pentru Economie pe 2023
claudia goldin, nobelprize.org

Laureatul premiului Nobel pentru Economie pe 2023

Academia Regală Suedeză pentru Științe a decis să atribuie Premiul Sveriges Riksbank în Sțiințe Economice pe 2023, acordat în memoria lui Alfred Nobel, americancei Claudia Goldin (Universitatea Harvard) „pentru că a făcut să avansăm înțelegerea noastră în ceea ce privește rezultatele femeilor pe piața muncii”.

Ea a descoperit factorii cheie care determină diferențele de gen pe piața muncii.
Claudia Goldin (n. 1946), laureată din acest an în domeniul științelor economice, a oferit prima descriere cuprinzătoare a veniturilor și a participării femeilor pe piața muncii de-a lungul secolelor. Cercetările ei dezvăluie cauzele schimbării, precum și principalele surse ale diferențelor de gen rămase.

Anul trecut, distincția a revenit americanilor Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond și Philip H. Dybvig, pentru cercetări în domeniul bancar și crizele financiare.

Premiul Sveriges Riksbank în Sțiințe Economice

Academia Regală Suedeză pentru Științe, fondată în 1937, este o organizație independentă care are ca obiecțiv promovarea științelor și consolidarea influenței lor în societate.

În perioada 1969 – 2022, au fost laureate 92 de persoane în științe economice. Nouă dintre premiile acordate au fost împărțite între trei laureați. Două femei au primit până în prezent această distincție – Elinor Ostrom, în 2009, și Esther Duflo, în 2019.

Duflo, la vârsta de 46 de ani, a devenit cel mai tânăr laureat, iar Leonid Hurwicz, la vârsta de 90 de ani, a fost, în 2007, cel mai vârstnic.