Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Economie pe 2022
economie, nobel, 2022, curatorial.ro

Premiul Nobel pentru Economie pe 2022

Academia Regală Suedeză pentru Științe a decis să acorde Premiul Sveriges Riksbank în Sțiințe Economice pe 2022, acordat în memoria lui Alfred Nobel, americanilor Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond și Philip H. Dybvig, pentru cercetări în domeniul bancar și crizele financiare.

„Descoperirile lor îmbunătățesc răspunsul societății la crizele financiare”, a subliniat Academia. „Laureații de anul acesta în Științe Economic au îmbunătățit semnificativ modul nostru de a înțelege rolul băncilor în economie, mai ales în timpul crizelor financiare. O importantă descoperire în cercetarea lor este de ce este vitală evitarea prăbușirii băncii”.

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond și Philip H. Dybvig și-au început cercetarea în anii 1980. Analizele lor au fost de o mare importanță practică în reglementarea piețelor financiare și gestionarea crizelor financiare.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Economie a fost acordat canadianului David Card, americanului Joshua D. Angrist și olandezului Guido W. Imbens pentru cercetări în economia muncii și relații cauzale.

Premiul Sveriges Riksbank în Sțiințe Economice

Academia Regală Suedeză pentru Științe, fondată în 1937, este o organizație independentă care are ca obiecțiv promovarea științelor și consolidarea influenței lor în societate.

În perioada 1969 – 2022, au fost laureate 92 de persoane în științe economice. Nouă dintre premiile acordate au fost împărțite între trei laureați. Două femei au primit până în prezent această distincție – Elinor Ostrom, în 2009, și Esther Duflo, în 2019.

Duflo, la vârsta de 46 de ani, a devenit cel mai tânăr laureat, iar Leonid Hurwicz, la vârsta de 90 de ani, a devenit în 2007 cel mai vârstnic.

Sursa text și foto: nobelprize.org