Legătura dintre Lee Miller, România și Kate Winslet
Lee Miller, una dintre figurile emblematice ale fotografiei primei jumătăți de secol XX, a călătorit în multe locuri din lume, inclusiv în România, a fost deopotrivă model și fotograf de modă, dar a și imortalizat ororile celui de-al Doilea Război Mondial.
Acum, ea este din nou în atenție, grație unei producții cinematografice care va fi lansată la finalul lunii septembrie.
Elizabeth ”Lee” Miller s-a născut în New York, în 1907. A fost model în anii 1920, înainte de a pleca la Paris, unde a devenit fotograf de modă și de artă plastică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost corespondent de război pentru revista Vogue, acoperind evenimente precum London Blitz, eliberarea Parisului și lagărele de concentrare de la Buchenwald și Dachau.
Înainte de asta, în 1937, l-a cunoscut pe suprarealistul britanic Roland Penrose, pictor și curator, care i-a devenit soț zece ani mai târziu. Cu el a călătorit în Cornwall, pe Coasta de Azur, l-a surprins pe Pablo Picasso în o mie de ipostaze, după ce el i-a făcut portretul „L’Arlesienne”, pictat de șase ori. În 1938, Lee Miller și Penrose s-au întâlnit în Grecia, de unde au ajuns în Bulgaria și în România, unde li s-au alăturat muzicologul Harry Brauner, fratele pictorului Victor Brauner, și artista Lena Constante.
Ce a fotografiat Lee Miller în România anilor 1930
Brauner i-a dus în România într-o călătorie antropologică prin muzica și festivalurile din zone rurale, inclusiv în comunități Roma și Sinti, după cum este notat în albumul „Lee Miller” (2023), realizat de fiul Anthony Penrose, fotograf și el.
Miller a fotografiat, probabil pentru a-i oferi lui Brauner o documentare, deoarece era evident că naziștii aveau să ajungă și în cele mai retrase comunități pentru a distruge culturi și obiceiuri care rămăseseră neschimbate de secole.
Roland Penrose avea să își consemneze experiențele de pe tărâmurile românești în albumul foto suprarealist, o poezie de dragoste adresată lui Lee Miller, intitulat „The Road is Wider than Long”.
Miller nu i-a trimis negativele lui Brauner, din fericire, pentru că ar fi fost pierdute pe veci în tumultul războiului și odată cu schimbările de regim în România, muzicologul și partenera lui fiind încarcerați mulți ani ca deținuți politic.
Albumul foto din 2023 cuprinde trei imagini realizate de Lee Miller în România, în 1938. Prima reprezintă țigani din Porumbacu de Jos (Sibiu), a doua – o fetiță care cântă la bucium în Munții Apuseni, iar a treia – un bou înhămat la car.
Kate Winslet, care semnează prefața albumului foto, joacă rolul fotografei în filmul pe care l-a și produs și care urmează să fie lansat la 27 septembrie 2024. „Lee” este regizat de Ellen Kuras, iar din distribuție mai fac parte Alexander Skarsgård (Roland Penrose) și Josh O’Connor (ca Anthony Penrose).