Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Manuscrise semnate Eliade și Cioran, cumpărate de Ministerul Culturii. Bunurile culturale, în custodia Bibiotecii Naționale

Manuscrise semnate Eliade și Cioran, cumpărate de Ministerul Culturii. Bunurile culturale, în custodia Bibiotecii Naționale

Cinci manuscrise semnate Mircea Eliade și Emil Cioran au fost cumpărate de Ministerul Culturii, care și-a exercitat dreptul de preempțiune și negociere, iar bunurile culturale vor ajunge în custodia Bibiotecii Naționale a României.

Ministerul Culturii a făcut anunțul pe 25 martie și a precizat că bunurile culturale mobile, clasate în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”, au fost scoase la vânzare prin casa de licitații Historic.

Este vorba despre manuscrisul original intitulat „Aveux et anathemes”, 154 pagini, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic; manuscrisul original intitulat „Note pentru 1935-1936”, 25 file, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”; manuscrisul original al unui curs de istorie a filosofiei medievale – 15 file redactate recto intitulat „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic; manuscrisul original intitulat „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, 20 file, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic; manuscrisul original – 10 pagini, redactate cu cerneală neagră, intitulat „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Achiziția celor cinci bunuri culturale mobile, prima realizată după anul 2008

Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii, condusă de secretarul de stat Diana Baciuna, a analizat ofertele de vânzare, precum și documentațiile aferente și a constatat că documentația este completă în toate cele cinci cazuri.

Experții au stabilit că bunurile culturale mobile menționate au certă valoare științifică și au propus Ministrului Culturii achiziționarea acestora, prin exercitarea dreptului de preemțiune al statului român prin Ministerul Culturii.

„Scriitorul și istoricul religiilor Mircea Eliade a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă, care cuprinde și o colecție de manuscrise, încă o amprentă incontestabilă a geniului său. În manuscrisele pe care statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său, se poate vedea profunzimea cunoașterii altor civilizații ale căror taine erau atât de frumos prinse în cuvinte de Universalul Eliade, dar și finețea filosofului și eseistului Emil Cioran. Nu traversăm un moment economic deloc mulțumitor, însă, cu puțin efort și negocieri pe măsură, am reușit să păstrăm acasă averea culturală a unor români care au schimbat lumea”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

După achiziție, cele cinci manuscrise vor fi date în custodia Bibliotecii Naționale a României.

Achiziția celor cinci bunuri culturale mobile este prima realizată după 2008, a mai precizat ministerul. Prima exercitare a dreptului de preempțiune pentru un monument istoric, în decurs de zece ani, s-a realizat tot sub semnătura ministrului Lucian Romașcanu, în 2017. Vila Florica a trecut astfel în administrarea Ministerului Culturii, care a înființat în localitatea Ștefănești (județul Argeș) Muzeul Național „Brătianu”.

Foto: semnarea contractului de achiziție a manuscriselor ce aparțin autorilor Emil Cioran și Mircea Eliade. Credit: Ministerul Culturii