Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Dreyfus, deschis în casa lui Emile Zola din Médan

Muzeul Dreyfus, deschis în casa lui Emile Zola din Médan

Casa lui Emile Zola, restaurată, își redeschide porțile pentru public pe 28 octombrie la Médan, în Yvelines, după 10 ani, îmbogățită cu un nou muzeu dedicat cazului Dreyfus, potrivit francetvinfo.fr.

Muzeul Dreyfus va prezenta 500 de documente (obiecte, manuscrise, fotografii, cântece, proiecții luminoase, broșuri, afișe, pliante, etc.) destinate să păstreze memoria „L’Affaire”.

Émile Zola și Alfred Dreyfus vor fi reuniți într-un loc istoric. În departamentul Yvelines, orașul Médan va inaugura primul muzeu dedicat cazului Dreyfus, instalat în locuința lui Émile Zola, apărătorul lui Alfred Dreyfus și părintele celebrului text „J’accusepublicat în L’Aurore.

Acest spațiu de 300 de metri pătrați va promova amintirea lui Émile Zola și a cazului Dreyfus, victimă a unei scheme judiciare și antisemite din 1894. Căpitanul a fost reabilitat în 1906.

Închisă din 2011, reședința achiziționată de autorul romanului „Germinal” în 1878 datorită drepturilor de autor pentru romanul său „L’Assommoir” (1877), a fost restaurată.

Loc al memoriei, aflat pe Sena, este clasat și protejat. Scriitorul Émile Zola și-a petrecut 24 de ani din viață aici, între 1878 și 1902.

Restaurarea vilei și crearea acestui nou muzeu Dreyfus au fost susținute în special de Fundația pentru Memoria Holocaustului și de Pierre Bergé (5 milioane de euro) și a Delegației interministeriale pentru lupta contra rasismului, antisemitismului și urii anti-LGBT (Dilcrah).