Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Național de Istorie a României va lansa Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor
national,museum,of,romanian,history,in,bucharest

Muzeul Național de Istorie a României va lansa Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor

Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că va lansa în luna octombrie a acestui an Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor.

Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată memoriei și reflecției, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind inițiativa Parlamentului European, care, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Obiectivul principal al proiectului Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor este acela de a face cunoscute evenimentele din timpul Holocaustului, iar instituția a transmis că „realizarea acestui muzeu virtual sperăm să constituie o importantă sursă de informații pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg”.

Printre activitățile proiectului se numără identificarea, selecția, cercetarea, transcrierea, traducerea și digitalizarea documentelor și imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informațiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la MNIR pe 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.