Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Noaptea Muzeelor – Jumătate de milion de vizitatori la centre culturale din România și Republica Moldova
muzeul național al Țăranului român

Noaptea Muzeelor – Jumătate de milion de vizitatori la centre culturale din România și Republica Moldova

Cele 351 de spații muzeale și culturale din România și Republica Moldova participante anul acesta la Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, au fost vizitate de aproximativ jumătate de milion de persoane, în baza cifrelor preliminare oferite de RNMR.

Cea de-a 19-a ediție a seriei de evenimente Noaptea Muzeelor a avut loc pe 13 mai și a fost prima ediție comună România – Republica Moldova.

„Pe 13 mai, muzeele au transformat orașele în spații efervescente și au oferit experiențe memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstrează de 19 ediții această putere extraordinară și transformatoare a muzeelor, iar numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee. Putem avea „nopți ale muzeelor” în fiecare zi, dacă vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea să fie permanent – cele mai frumoase și transformatoare spații din lume”, a declarat Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Mai puțini vizitatori la București față de Iași

Noaptea Muzeelor a avut loc în București și Chișinău, dar și în alte peste 90 de localități din cele două țări, care au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale statului vecine.

În București, au participat 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse – de la muzee (34) la festivaluri de design și de la spații de creației și experimente la palate și galerii de artă.

După centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții a 80 de obiective (22,79% din numărul total) branșate la circuitul din cele două țări, cifra de prezență a fost de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de vizitatori numai în București, 83.741 de vizitatori în Iași (73,91% cifre centralizate) și 46.979 de vizitatori în Sibiu. Datele din Republica Moldova vor fi centralizate în zilele care urmează.

War Childhood Museum, invitat special

Invitatul special al Nopții Muzeelor de anul acesta, muzeul fenomen War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război, s-a bucurat de o primire extraordinară în România, cu mii de vizitatori în prima zi a expoziției „Listen/ Ascultă”, găzduită de Galeris Nouă de la Muzeul Național al Țăranului Român. Expoziția WCM va putea fi vizitată, gratuit, până pe 11 iunie 2023, de miercuri până duminică, de la 10:00 la 18:00.

În afara programului oficial național, la această ediție au participat și alte muzee.

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR).

UPDATE (6 iunie)

Rețeaua Națională a Muzeelor din Românnia a anunțat, pe 6 iunie, că a centralizat datele de la 87,17% din numărul total de 351 de obiective înscrise oficial în programul ediției 2023.

Au fost 618.346 de vizitatori în toată țara. Din total, 113.570 vizitatori au fost în București. În procente, 3,24% din populația României a participat la ediția a XIX-a a Nopții Muzeelor și 5,26% din populația Capitalei a vizitat cel puțin un muzeu cu ocazia evenimentului.

„Datorită organizării în premieră a Nopții Muzeelor împreună cu muzeele din Republica Moldova, am reușit să creștem cu aproape 15% numărul de vizitatori din țara vecină”, a mai transmis RNMR.

A fost pentru prima dată când site-ul oficial al evenimentului a fost vizitat de cetățeni ai Republicii Moldova într-un procent care a poziționat-o pe locul 2 în top 10 țări care apar pe graficul de audiență al acestuia.

La momentul opririi centralizării datelor, 12,83% dintre obiective nu cuantificaseră numărul de vizitatori sau nu au trimis datele respective.

Au existat muzee care au participat în afara programului oficial și care nu se află pe radarul RNMR. În plus, unele persoane au vizitat mai multe muzee ale aceluiași complex și au fost cuantificate de fiecare dată, în loc să fie considerate vizitatori unici. Deși există soluții pentru măsurarea vizitatorilor unici probabil unele muzee nu au resursele necesare pentru a le pune în practică, a mai precizat RNMR.

Lor li se adaugă și cei care au participat la experiențele culturale organizate în curtea sau în vecinătatea muzeelor sau a entităților culturale participante și care nu au putut fi măsurați.