Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Nou muzeu pentru complexul mayaș Chichén Itzá

Nou muzeu pentru complexul mayaș Chichén Itzá

Un nou muzeu va fi construit la complexul antic mayaș Chichén Itzá din Mexic, considerat cel mai popular sit arheologic din țară, cu aproximativ două milioane de vizitatori în fiecare an.

Deși muzeul se află în faza de dezvolttare, este aștepttat ca acesta să înlocuiască o structură mai mică, închisă în urmă cu peste un deceniu, și va pune în evidență unele dintre cele mai recente descoperiri arheologice din Peninsula Yucatán, potrivit The Art Newspaper.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a anunțat anterior că au fost alocate 14,4 milioane de dolari pentru construirea muzeului, precum și a unui nou centru pentru vizitatori și pentru eforturile de conservare.

Artefacte din complex și  descoperiri de pe traseul Trenul Maya, în colecția permanentă

Pe lângă artefactele descoperite în timpul săpăturilor din complex sau din apropierea acestuia, colecția permanentă a muzeului va include probabil selecții din colecția masivă de artefacte descoperite în timpul construcției proiectului Trenul Maya, în valoare de 8 miliarde de dolari.

Proiectul, care traversează cinci state – Campeche, Chiapas, Tabasco, Quintana Roo și Yucatán – cu stații în apropierea mai multor situri precolumbiene și a mai multor aeroporturi, a fost un proiect controversat. Arheologii și ecologiștii deopotrivă au spus că ar putea avea efecte negative asupra peisajului, comunităților locale și istoriei regionale.

Mai mult de 25.000 de bunuri imobile au fost descoperite de-a lungul tuturor secțiunilor pe care calea ferată le-a traversat până în prezent, inclusiv drumuri antice, 431 de vase ceramice și 423 de oase din morminte umane.

Situat în Patrimoniul Mondial UNESCO, Chichén Itzá se crede că a fost construit între anii 500 și 600 d.Hr. Este un complex vast, poate cel mai bine cunoscut pentru piramida zeității șarpelui Kukulkan (cunoscută și sub numele de El Castillo în spaniolă), considerată una dintre cele șapte noi minuni ale lumii.

În plus, INAH a anunțat că intenționează să deschidă o secțiune din Chichén Itzá, care până acum era interzisă publicului, numită Chichén Viejo, unde a fost descoperit un complex de locuințe de elită la începutul acestui an.